Zorgen? In de Kamer nog even niet vandaag

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld anp
Beeld anp

Bepaald niet trappelend van ongeduld begon de Tweede Kamer vandaag aan het politieke jaar 2018. Het vuurwerk zal vanavond van het gasdebat moeten komen, al heeft Geert Wilders ook andere dingen aan zijn hoofd.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

NIKS AAN DE HAND
Het Vragenuur

In de Tweede Kamer zijn vaak grote zorgen te horen over de stand van het land. Wie op de verkeerde dag op de publieke tribune belandt, kan zomaar in de veronderstelling geraken dat de afgrond snel dichterbij komt. Er was dan ook enige reden om op te zien tegen het eerste Vragenuur na ruim drie weken Kerstreces. Op de dag na Blue Monday - ook dat nog. Het beloofde een uur vol kommer en kwel te worden.

Maar het werd een meevaller. Het VVD-Kamerlid Leendert de Lange las afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad dat bestrafte artsen vaak elders in Europa weer makkelijk aan de slag kunnen. Hij maakte zich zorgen. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg beloofde het aan te kaarten bij de Europese Commissie ('Ik wil die route graag inzetten'), aanvaardde enkele van De Langes suggesties dankbaar en liet het Kamerlid tevreden achter.

Het CDA-Kamerlid Anne Kuik op haar beurt hoorde maandag in de media het pleidooi van de kinderartsen tegen energiedrankjes en vroeg aan staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid om in te grijpen. Blokhuis beloofde een onderzoek ('We gaan heel snel stappen zetten') en dat stemde het Kamerlid content. 'Mooi', zei zij.

En toen was het alweer voorbij. Niet meer dan twee Kamerleden bleken bezorgd teruggekeerd van reces. Na slechts dertig minuten hamerde voorzitter Arib af en viel er opeens een gat van een halfuur in de vergaderdag.

Met het politieke jaar 2018 kan het uiteraard nog alle kanten op, maar toen het begon was er geen vuiltje aan de lucht.

Kamervoorzitter Arib. Beeld anp
Kamervoorzitter Arib.Beeld anp

DEBAT VAN DE DAG
Groningen

Al moet daarbij wel worden opgemerkt dat het belangrijkste debat nog volgt: vanavond moet minister Wiebes van Economische Zaken zich verantwoorden voor de rol die het kabinet speelt in de snel oplopende spanning in Groningen. Concreet: waarom wordt er nu al een jaar vergeefs gewerkt aan een schadeprotocol voor de Groningers die hun muren zagen scheuren?

Wiebes belooft inmiddels dat er 'binnen enkele weken' een doorbraak komt. Ook sluiten hij en premier Rutte opeens niet meer uit dat de gaswinning toch verder naar beneden kan dan de 20 miljard kubieke meter uit het regeerakkoord. Maar dat zal de oppositie niet milder stemmen - zeker niet nu het lokale overleg over het protocol ook nog eens volledig dreigt vast te lopen.

Kamerleden kunnen zich sowieso opmaken voor een debat in broeierige sfeer, want honderden Groningers hebben hun komst naar Den Haag aangekondigd. In de centrale hal zijn voor de televisieschermen al extra stoelen neergezet.

Minister Wiebes vorige week op bezoek in Groningen. Beeld anp
Minister Wiebes vorige week op bezoek in Groningen.Beeld anp

UITGEVALLEN
Elbert Dijkgraaf

Iedereen weet: weinig Kamerleden werken zo hard als de drie van de Staatkundig Gereformeerde Partij. Zij worden vaak rennend aangetroffen tussen de vele zaaltjes op het Binnenhof, waar zij in zoveel mogelijk debatten tenminste eventjes van zich willen laten horen.

Met dat plichtsbesef oogst de partij veel lof, maar vandaag ook een slachtoffer: Elbert Dijkgraaf blijft de komende drie maanden thuis. Hij is oververmoeid. Kees van der Staaij en Roelof Bisschop zullen zijn taken 'zoveel mogelijk waarnemen', schrijft de fractie in een verklaring. 'Wij hopen en bidden dat deze periode van rust mag leiden tot herstel van krachten.'

Elbert Dijkgraaf. Beeld ANP
Elbert Dijkgraaf.Beeld ANP

ONDERTUSSEN IN...
De PVV

Terwijl zijn fractieleden de laatste dag van het reces gebruikten om zijn geliefde Efteling te bezoeken, trok Geert Wilders maandag naar het noorden om de PVV-kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen te ontmoeten. Hij deed Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel aan en poseerde met de - in overweldigende meerderheid mannelijke - aspirant-raadsleden.

De fotoserie die dat opleverde - zie @geertwilderspvv - is de moeite van het bekijken waard. Zo ontmoette hij in Emmen lijsttrekker Tom Kuilder, die bij zijn presentatie kort voor Kerst furore maakte omdat zijn kapsel bij velen associaties opriep met dat van Adolf Hitler. Dat was totaal niet de bedoeling geweest, verzekerde Kuilder, die zich net een nieuwe coup had laten aanmeten en er op sociale media meteen flink van langs kreeg. 'Echt heel naar, ook voor mijn ouders.'

Verslaggever Ariejan Korteweg: 'Wilders kan gerust zijn. Kuilder gebruikte de Kerstvakantie om zijn lok minder prominent te maken en de flanken te laten doorgroeien. Zo kon hij zonder bezwaren met Wilders op de foto. 'Een enthousiast team', oordeelde die.'

Ook Utrecht bezorgt Wilders hoofdbrekens. 'Wij hebben liever dat-ie afbrandt, bij wijze van spreken', had lijsttrekker Henk van Deún gezegd over de plaatselijke ULU-moskee. Dinsdagmiddag in de wandelgangen werd Wilders er na het eerste Vragenuurtje van 2018 over aan de tand gevoeld. 'Dat had hij beter niet kunnen zeggen, dat weet hij zelf ook', was de reactie. 'Moskeeën moeten dicht, maar op democratische wijze.'

Excuses wilde Wilders niet maken. De moskee deed maandag aangifte wegens aanzetten tot discriminatie, haat en geweld.

Geert Wilders samen met Henk Deún in Utrecht. Beeld ANP
Geert Wilders samen met Henk Deún in Utrecht.Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden