Zorgen bij VS en NAVO om inmenging Rusland in Syrië

De Verenigde Staten en NAVO-chef Jens Stoltenberg hebben woensdag opnieuw hun bezorgdheid geuit over berichten dat Rusland gevechtstroepen naar Syrië stuurt. Stoltenberg zei dat de groeiende militaire activiteiten van Rusland in Syrië zorgen wekken. En dat maakt het vinden van een politieke oplossing in dat land volgens de NAVO-chef alleen maar moeilijker.

Strijders van al-Nusra vieren hun overwinning in Ariha, in de provincie Idlib.Beeld reuters

Rusland is volgens Amerikaanse functionarissen bezig extra militair materieel naar Syrië te sturen om het regime van president Bashar al-Assad te beschermen. Russische militaire adviseurs zouden volgens Libanese bronnen ook hebben meegedaan aan gevechtsacties tegen de rebellen. Die veroverden woensdag een legerbasis in de provincie Idlib op de troepen van Assad, waarmee ze de hele provincie in handen kregen.

De verovering van Idlib betekent dat de rebellen steeds dichter oprukken naar de kuststreek rond de havenstad Latakia, van oudsher een bolwerk van de aanhangers van president Assad. Uit bezorgdheid over de opmars van de rebellen heeft Rusland volgens Amerikaanse functionarissen twee landingsschepen voor tanks en pantserwagens naar het gebied gestuurd, evenals een aantal mariniers.

Eerder waren in de Bosporus Russische oorlogsschepen gesignaleerd die met vrachtwagens en pantserwagens onderweg waren naar Tartus, een Syrische havenplaats waar de Russische marine een steunpunt heeft. Rusland zou ook bezig zijn legerbarakken en nieuwe luchtverdedigingsinstallaties te bouwen bij een luchtmachtbasis even ten zuiden Latakia. Verder doken onlangs op sites van de Syrische oppositie beelden op van moderne Russische pantserwagens van het type BTR-82A bij gevechten ten noorden van Latakia.

Specialisten en wapentuig

In een telefoongesprek met zijn Russische collega Sergej Lavrov waarschuwde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry afgelopen weekeinde dat rechtstreekse Russische inmenging tot een scherpe escalatie van het conflict zou leiden. Maar Rusland ontkent dat het aan gevechtsacties deelneemt. Wel geeft Moskou toe dat er Russische militaire specialisten in Syrië zijn om de Syriërs te leren omgaan met het wapentuig dat Rusland levert.

'We hebben hun altijd materieel geleverd voor de strijd tegen de terroristen. We hebben hen gesteund, we steunen hen en we zullen hen blijven steunen', aldus woordvoerster Maria Zacharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgen haar moeten de Russische wapenleveranties worden gezien in het kader van de gemeenschappelijke strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Rusland heeft steeds aan de kant gestaan van het Assad-regime, ook uit vrees dat de onrust zal overslaan naar de Kaukasus, waar Moskou al ruim twintig jaar geconfronteerd wordt met islamitische opstandelingen. Toch betwijfelen veel deskundigen of Rusland bereid zal zijn op grote schaal grondtroepen naar Syrië te sturen, gezien de ervaringen met de Sovjetinmenging in Afghanistan.

Verenigde Staten

Volgens de Russische Midden-Oostendeskundige Jelena Galkina is het onwaarschijnlijk dat Rusland in actie zal komen tegen IS zonder coördinatie met de VS, die ook in het gebied opereren. Wel acht zij het niet uitgesloten dat Rusland voorbereidingen treft voor het geval de rebellen de thuisbasis van Assad onder de voet dreigen te lopen.

Op aandringen van de VS weigert Bulgarije voorlopig Russische transporttoestellen op weg naar Syrië door te laten. Maar volgens Moskou hebben Griekenland en Iran wel toestemming gegeven voor de vluchten. Volgens Moskou hebben de toestellen slechts humanitaire hulp aan boord.

Hieronder een kaart van het huidige strijdtoneel in Syrië.

Al-Nusra leden om Ariha, Idlib.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden