Zorgelijke leegstandspercentages

SIMONE OLSTHOORN

In onder meer Almere, Rijswijk, Utrecht, Hoofddorp en Arnhem staan lege of halflege kantoorpanden van het noodlijdende Eurocommerce. Deze grote, beeldbepalende kantoorkolossen zijn tussen 2006 en 2011 gebouwd, vaak voordat er een huurder was gevonden. In sommige gevallen is het kantoor recent door de huurder verlaten. De grote leegstand is een belangrijke reden voor de betalingsproblemen van Eurocommerce.

Van de grote panden springt het project in Almere eruit. Zakencentrum 'L'Hermitage' moest een complex worden van drie kantoren, met een totale oppervlakte van bijna 100.000 m2. Twee zijn er gebouwd en het is de vraag of het laatste er nog komt. Eerst moeten de andere twee panden zijn verhuurd. Voorlopig is er nog ruim 40.000 m2 beschikbaar.

Andere voorbeelden van kantoren die op risico zijn gebouwd, zijn het bijna 30.000 m2 grote 'Da Vinci' in Rijswijk en het ruim 18.000 m2 grote 'Le Mirage' aan het Europaplein in Utrecht. Het Rijswijkse kantoor is nooit verhuurd geweest en volgens de gemeente Utrecht is het aantal huurders in Le Mirage verwaarloosbaar.

Het 'Place Vendôme' in Zwolle is voor 60 procent verhuurd, onder andere aan het Openbaar Ministerie van Zwolle-Lelystad. En van het project 'Olympus', aan de rand van bedrijventerrein Hanzepark in Deventer, is nog maar één van de drie kantoren beschikbaar. Het zijn niettemin zorgelijke leegstandspercentages.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden