Zorgcontract Philips in Abu Dhabi

Het omvangrijke contract met een ziekenhuis, waarbij Philips al vanaf de bouw is betrokken, past in de trend van meerjarige 'totaaloplossingen' in de zorg.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - Philips heeft een miljoenencontract gesloten met het Burjeel-ziekenhuis in Abu Dhabi. Dat maakte het zondag bekend. Het is een van de vele meerjarige contracten die het bedrijf de afgelopen tijd afsloot met ziekenhuizen wereldwijd.

Het contract dat Philips is overeengekomen met het onlangs opgeleverde Burjeelziekenhuis is omvangrijk. Naast MRI-scanners, CT-scanners en digitale mammografieapparaten (voor borstonderzoek) levert Philips onder meer patient-monitoringsystemen en ultrasoundapparatuur. Philips neemt verder de verlichting van het hele ziekenhuis voor zijn rekening en het onderhoud van alle apparaten.

Een team van dertig Philipswerknemers is al vanaf de bouw van het ziekenhuis bij het project betrokken. Volgens een woordvoerder hebben zij zich onder meer gebogen over de optimale indeling van het ziekenhuis en vraagstukken als welke apparatuur het ziekenhuis precies nodig heeft en op welke plekken.

De overeenkomst past volgens de woordvoerder in de langetermijnstrategie die philips heeft voor zijn medische divisie. 'vroeger was het zo dat een ziekenhuis naar ons toekwam met de vraag wat het kostte om twee ultrasoundapparaten te kopen, nu benaderen ze ons voor een totaaloplossing. Ze zeggen bijvoorbeeld: we willen jaarlijks honderdduizend patiënten helpen, wat hebben we daar allemaal voor nodig?' Ook concurrenten als het Duitse Siemens en het Amerikaanse General Electric kiezen steeds vaker voor deze manier van werken. Eerder dit jaar sloot de medische tak van Siemens een groot contract met een ziekenhuis in het Australische Perth. Die overeenkomst heeft een looptijd van vijftien jaar.

Het bieden van een zogenaamde 'totaaloplossing' heeft volgens de ziekenhuizen als groot voordeel dat ze meer overzicht en duidelijkheid hebben over de kosten. Met dit soort samenwerkingen hopen zij de kosten van de zorg beheersbaar te houden.

Recentelijk sloot Philips vergelijkbare contracten met ziekenhuizen in Ierland, Japan, India, Brazilië , Turkije en Nederland. De contracten hebben een looptijd van tussen de zes en vijftien jaar en zijn stuk voor stuk goed voor enkele miljoenen euro's.

Vorige week nog sloot Philips een langlopend samenwerkingsverband met de Isala-ziekenhuisgroep uit Zwolle. Naast het leveren van apparatuur doet Philips er samen met het ziekenhuis onderzoek naar de opsporing en behandeling van kanker en cardiovasculaire aandoeningen.

Afgelopen weekend maakte Philips tevens bekend dat het een joint venture opricht met Al Faisaliah Medical Systems (FMS) uit Saoedi-Arabië. Het samenwerkingsverband met het Saoedische bedrijf is er volgens een woordvoerder op gericht om vergelijkbare contracten te sluiten met ziekenhuizen in de regio. 'We hadden daar nog geen eigen mensen zitten. Als je dit soort meerjarige overeeenkomsten wilt sluiten, is dat echter noodzakelijk.'

De medische tak van Philips is gemeten naar omzet de grootste van het bedrijf. In 2011 was de divisie goed voor ruim 40 procent van de omzet van Philips. De consumentenelektronicatak nam 23 procent voor zijn rekening en de lichtdivisie iets meer dan 30 procent.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden