Update

Zorgbezuinigingen: huisartsen en GGZ worden honderden miljoenen gekort

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft vanmiddag bekendgemaakt op welke manier in de zorg gaat worden bezuinigd. De bezuinigingen zijn nodig om de overschrijdingen van het budget tegen te gaan.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Beeld null
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Het zorgbudget mag tot 2015 15 miljard euro groeien, zei Schippers in een toelichting op de plannen. Maar vorig jaar was er een overschrijding van het budget van 1,1 miljard euro. Als ze niet ingrijpt, lopen de tekorten de komende jaren verder op, zei ze.

Uitgangspunt van de bezuinigingen is dat de overschrijdingen zo veel mogelijk worden terugbetaald door de sectoren waar de overschrijdingen plaatsvinden, zei Schippers. Ook wordt volgens haar niet alleen bezuinigd bij de instellingen zelf, maar ook op de tarieven van de artsen.

GGZ
Bij de geestelijke gezondheidszorg wordt het meeste bezuinigd. In totaal zo'n 400 miljoen euro. Deze sector kent een veel te steile groeicurve, volgens de minister. In acht jaar tijd zijn de uitgaven voor deze sector verdubbeld. Er komt een tariefkorting gelden van 222 miljoen euro. Patiënten die in de tweedelijns geneeskundige GGZ (de psychotherapeut, de klinisch psycholoog en de psychiater) zonder tijdige afmelding niet op hun afspraak komen, moeten hun no show vanaf 2012 zelf gaan betalen, schrijft de minister. Het aantal verzekerde zittingen van de eerstelijnspsycholoog wordt verlaagd van 8 naar 5 per jaar. Ook komt er voor tweedelijnsbehandelingen een eigen risico: 100 euro voor de goedkopere behandelingen, tot maximaal 275 euro voor de duurste.

Huisarts
De huisartsen krijgen een korting van 132 miljoen euro op het tarief. Ook bij verloskunde en logopedie komt een tariefskorting (bij elkaar 16 miljoen euro).

Basispakket
Er zullen ook zaken verdwijnen uit het basispakket van de zorgverzekering. Volgens Schippers is het nu zo dat 95 procent van de gezondheidszorg is verzekerd via dat basispakket. Maagzuurremmers verdwijnen eruit. Alleen chronisch zieken krijgen deze medicijnen nog vergoed. Dat levert een besparing van 75 miljoen euro op, volgens het kabinet.

Hulp bij het stoppen met roken en dieetadvisering gaan ook uit het pakket. Dit scheelt jaarlijks 64 miljoen euro. Ook gaan de eigen bijdragen voor een bezoek aan de psycholoog omhoog, en worden er minder zittingen worden vergoed. Fysiotherapie-behandelingen worden vanaf 2012 pas vergoed bij meer dan 20 behandelingen per aandoening.

Prinsjesdag
Overigens zijn deze maatregelen opgeteld niet genoeg om de overschrijding van 1,1 miljard op het budget goed te maken, maar dat komt doordat het kabinet deze maatregelen voor het zomerreces bekend moest maken. Dan hebben de zorgverzekeringen tijd genoeg om het op te nemen in de berekeningen voor de basispremie voor 2012. Op Prinsjesdag in september wordt bekend hoe de rest van de overige bezuinigingen op de zorg vormgegeven worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden