NieuwsZorgverzekering

Zorgautoriteit: wacht tot eind december met afsluiten van zorgverzekering

Op het to-dolijstje voor volgende week kunt u één klusje alvast schrappen: met het afsluiten van uw zorgverzekering voor volgend jaar kunt u beter wachten tot de laatste dagen van het jaar. Dat adviseert de Nederlandse Zorgautoriteit. Want pas dan kunt u weten of u wel het hele volgende jaar bij uw favoriete ziekenhuis terechtkunt.

Michiel van der Geest
Het Erasmus MC in Rotterdam, 2014.  Beeld Arie Kievit
Het Erasmus MC in Rotterdam, 2014.Beeld Arie Kievit

Uit een overzicht van Zorgkiezer.nl, dat elk jaar de contractering van ziekenhuizen in de gaten houdt, blijkt namelijk dat zelfs nu – half december – de helft van de afspraken tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars voor 2020 nog niet duidelijk is. Een unicum, zegt Peter Ruys, directeur van de vergelijkingssite. ‘Het is nog nooit voorgekomen dat zo laat in het jaar nog zo veel contracten moesten worden gesloten.’ Meestal geldt dat de afspraken rond Sinterklaas wel zo’n beetje rond zijn. ‘Nu de contracten uitblijven, zien we weinig consumenten overstappen. En terecht.’

Er is geen wettelijke deadline voor ziekenhuizen en verzekeraars om tot een contract te komen. Bewust niet, zegt de NZa, omdat zo’n deadline zorgaanbieders in staat zou stellen tot de uiterste grens te wachten om zo gunstiger contracten uit het vuur te slepen. Dat zou kunnen leiden tot hogere maandlasten voor de premiebetaler.

‘Toch vinden wij’, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Zorgautoriteit, ‘dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders de verantwoordelijkheid hebben om deze onderhandelingen snel af te ronden. We hopen dat verzekeraars daar voor de kerstvakantie duidelijkheid over geven.’

Patiëntenstops

Nieuw dit jaar is dat verzekeraars duidelijk op hun site moeten vermelden met welke ziekenhuizen zij een omzetplafond hebben afgesproken waar de patiënt de dupe van zou kunnen worden. Komt een ziekenhuis boven dat plafond, dan kan de zorginstelling nieuwe patiënten van een bepaalde verzekeraar weigeren: een zogeheten patiëntenstop. Dat gebeurde dit jaar al in Rotterdam, Sittard-Geleen en Enschede. Wil je als patiënt zo’n stop per se vermijden, dan moet je dus weten welke verzekeraar met welke instelling zo’n zorgplafond heeft afgesproken.

Opmerkelijk contractnieuws

Er was meer opmerkelijk contractnieuws donderdag. Het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam en zorgverzekeraar VGZ meldden dat zij een meerjarencontract hebben afgesloten. Opvallend, want eerder dit jaar gingen beide organisaties rollebollend over straat. Het leidde al in juli tot een patiëntenstop van VGZ-klanten; nooit eerder kwam een stop zo vroeg in het jaar.

Maar na ‘intensieve gesprekken is het wederzijds begrip en vertrouwen gegroeid’, zegt VGZ-bestuurder Ab Klink in een persbericht. ‘We zijn er beide van overtuigd dat het bieden van kwalitatief hoogwaardige zorg voor de patiënt hand in hand kan gaan met het afremmen van de zorgkosten.’

De onderhandelingen verlopen dit jaar ‘stroef en moeizaam’, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Dat komt onder meer doordat na maanden van onderhandelingen nog altijd onduidelijk is hoe de cao voor ziekenhuismedewerkers eruit gaat zien. De bonden eisen 5 procent loonsverhoging, dus de nieuwe cao gaat waarschijnlijk een groot deel van de budgetten opslokken. Ook krimpende budgetten – ziekenhuizen mogen volgend jaar nog maar 0,6 procent groeien in omzet – zetten veel druk op de onderhandelingen.

Daar komt bij dat ziekenhuizen huiverig zijn geworden om een ‘doorleverplicht’ af te spreken, een afspraak die het ziekenhuis verplicht ook bij overschrijding van het zorgplafond zorg te blijven leveren. ‘De gesprekken daarover gaan moeizamer’, zegt een woordvoerder van Menzis. ‘Wij gaven altijd de zekerheid dat onze klanten het hele jaar door in alle ziekenhuizen terechtkonden, daar zijn we nu terughoudender in.’

Ook CZ kan die garantie in tegenstelling tot voorgaande jaren niet meer geven. Zilveren Kruis en VGZ deden dat al niet.

Klanten kunnen tot en met 31 december van zorgverzekeraar wisselen. Vorig jaar deden 1,2 miljoen mensen dat, oftewel 7 procent van alle verzekerden.

Meer over uw zorgpremie

Je kunt natuurlijk simpelweg de goedkoopste kiezen, maar wat moet je nog meer in je achterhoofd houden bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering?

‘Het zijn allemaal zakkenvullers’ – zes onderbuikgevoelens over zorgverzekeraars, en wat daarvan klopt.

De zorgpremie gaat omlaag, maar die van u gaat omhoog – hoe kan dat?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden