Zorgautoriteit onderzoekt hoge declaraties na 'oorsmeer-gate'

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) doet onderzoek naar te hoge declaraties van artsen en ziekenhuizen. Daarbij worden bijvoorbeeld hoge rekeningen ingediend bij de zorgverzekeraar voor relatief simpele behandelingen. De toezichthouder op de zorgsector krijgt signalen dat dit geregeld gebeurt.

Wilco Dekker
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Dat meldt de NZa in reactie op een geval in het ZorgSaam-ziekenhuis in Terneuzen, waar voor een paar minuten oorsmeer verwijderen door een KNO-arts 1066,73 euro in rekening werd gebracht. Een jaar eerder kostte dezelfde behandeling in het zelfde ziekenhuis nog 110 euro. De patiënt raakte het eigen risico kwijt en vroeg bij de zorgverzekeraar Achmea de nota op. Daaruit bleek dat dat de zogeheten DBC-code was gebruikt voor 'een microscopisch oortoilet' en het verwijderen van poliepen'. Volgens de patiënt is alleen wat oorsmeer verwijderd. Hij diende een klacht in bij de Ombudsman Zorgverzekeringen en bij de Volkskrant-rubriek Op=Op.

Upcoden
De NZa kreeg in 2011 meer signalen van dat zogeheten 'upcoden': een hogere rekening sturen dan noodzakelijk. Dat gold naast oorsmeer ook voor behandelingen voor bloedneuzen en tekenbeten. De toezichthouder vroeg de ziekenhuizen daarom in brief voor die ingrepen het veel goedkopere DBC-code voor een consult in rekening te brengen. Dan krijgt de arts 12 euro in plaats van 162 euro. Het ziekenhuis kan dan 'slechts' 205 euro in rekening, in plaats van de 850 euro die nu werd gedeclareerd bij Achmea. Het ZorgSaam-ziekenhuis liet vrijdag weten alsnog dat lage tarief te gaan hanteren. De patiënt krijgt het te veel betaalde bedrag terug, met daarbij excuses van het ziekenhuis.

De NZa gaat door het met onderzoek, omdat er nog steeds signalen binnenkomen van te hoge medische declaraties, en niet alleen voor simpele ingrepen. Dat 'upcoden' drijft de toch al stijgende zorgkosten verder op. Half december werd al bekend dat de toezichthouder onderzoek doet bij het VU Medisch Centrum in Amsterdam, na aanwijzingen dat het ziekenhuis mogelijk foutieve of onterechte declaraties heeft verstuurd. Ook gevallen als die van de oorsmeerrekening bij het ZorgSaam-ziekenhuis zullen worden bekeken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden