'Zorgaanbieder Meavita ten onder door tv-ambities'

AMSTERDAM - Het faillissement van thuiszorgorganisatie Meavita, dat in 2009 ten onder ging met een jaarverlies van 32 miljoen, is mede veroorzaakt door de mislukte plannen van de zorgaanbieder voor een eigen digitaal televisiekanaal. De televisieplannen waren gekoppeld aan het eveneens mislukte TV-foonproject, waarvoor patiënten thuis een webcam moesten koppelen aan hun televisie. Dat blijkt uit een reconstructie van maandblad Lucide, een blad voor zorgmanagers.


Het faillissement van Meavita werd volgens het onderzoek niet veroorzaakt door hoge zorgkosten of salarissen van werkers in de thuiszorg, maar door een ambitieus technisch project waarvan de kosten niet in de hand werden gehouden. Bijna de helft van het miljoenenverlies in 2008 kwam op rekening van de mislukte TV-foon.


Meavita wentelde de verliezen grotendeels af op dochterondernemingen. De TV-foon werd opgezet voor honderdduizend thuiszorgklanten maar bleef steken op minder dan 1.300 gebruikers.


Gekoppeld aan de TV-foon wilde de toenmalige directie veertien Meavita-TV-kanalen beginnen, voornamelijk om te concurreren met andere zorgaanbieders.


Onder het motto: 'Als Endemol het durft, waarom wij dan niet?', zou Meavita-TV doordringen tot alle 'ouderen en chronisch zieken in Nederland voor wie de televisie de beste vriend is', citeert het blad interne stukken.'Het is een ideaal vehikel om hoofd en hart van de klant te veroveren en zo het eigen marktaandeel te vergroten.'


Hoeveel verlies het televisieproject heeft veroorzaakt, is niet precies te becijferen. Volgens de interne stukken zouden onder anderen Koos Postema, Mini & Maxi, Wieteke van Dort en Yvonne Keuls zijn benaderd voor te maken programma's. Desgevraagd blijkt alleen Wieteke van Dort zich daarvan iets te herinneren. Ze deed een reclamespotje voor Meavita en werft als Tante Lien personeel voor de opvolger van Meavita, Haagse Wijk en Woonzorg.


In de failliete boedel van het zorgconcern zaten onder meer 25 duizend onverkochte TV-foons, die volgens de curatoren inmiddels voor een fractie van de kostprijs zijn doorverkocht. De afwikkeling van het faillissement wacht onder meer op het onderzoek van de Ondernemingskamer naar mogelijk onbehoorlijk bestuur bij Meavita. Dat onderzoek betreft onder meer VVD-prominent en oud-minister Loek Hermans, van 2003 tot en met 2009 voorzitter van de raad van commissarissen van Meavita


Het onderzoek werd afgedwongen door vakbond Abvakabo. Individuele werknemers hebben volgens de bond tot 10 duizend euro schade geleden door het faillissement wegens niet uitbetaalde overuren, verlofdagen en premies.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden