Zorg ziet af van voorrang zieke werknemers

De partijen in de gezondheidszorg gaan gezamenlijk en op zeer korte termijn een actieplan opstellen om de wachtlijsten in de gezondheidszorg weg te werken....

JET BRUINSMA

Van onze verslaggeefster

Jet Bruinsma

DEN HAAG

Dat was de ietwat verrassende uitkomst van het rondetafelgesprek dat de Tweede Kamer gisteren had georganiseerd over de zogeheten voorrangszorg. De Kamer wilde zich op die manier voorbereiden op het debat dat zij volgende maand hierover heeft met minister Borst van Volksgezondheid.

De harmonische uitkomst was verrassend, omdat de partijen - van werkgevers, artsen, ziekenhuizen en verzekeraars tot patiënten en werknemers - tevoren stellingen hadden ingeleverd die niet erg in de richting van consensus wezen. Maar het verzoek van het Kamerlid Van Boxtel van D66 om een moratorium in afwachting van het actieplan ('begin géén nieuwe initiatieven met voorrangszorg') stuitte op een even harmonisch stilzwijgen.

Het Medisch Centrum Leeuwarden, dat op 1 februari met een bedrijvenspreekuur zou beginnen, voelt toch weinig voor uitstel. Het ziekenhuis had op 1 januari met het spreekuur willen beginnen, maar stelde het op verzoek van minister Borst uit tot 1 februari.

Bestuursvoorzitter W. Blaauw: 'We zitten in een bizarre situatie. Om ons heen proberen allerlei private centra zich op de markt van gezondheid en arbeid te vestigen, en wij zouden niets mogen doen? Bovendien hebben wij afspraken over het bedrijvenspreekuur met de regionale zorgverzekeraar, de Friesland, die op zijn beurt weer contracten met bedrijven heeft afgesloten. En het spreekuur is een experiment, dat maar één jaar loopt.'

Er waren meer losse einden in het rondetafelgesprek. 'We barsten van het geld, maar we kunnen er niks mee doen', riep directeur R. Hendriks van de Leidse zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. Hij doelde erop dat ziekenhuizen die van de verzekeraar geld krijgen om wachtlijsten weg te werken, het jaar daarop worden gekort op hun budget.' Maar Hendriks' kreet werd amper opgemerkt. Alleen de Nederlandse Patiënten- en Consumenten Federatie was blij te horen dat er wel degelijk geld is.

Voorzitter Kok van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen hield de Kamerleden voor dat er veel mensen bij het ziekenhuis aankloppen die geld genoeg hebben om zich snel te laten helpen. Niet alleen werkgevers die een voorrangsbehandeling willen voor hun werknemers. 'We moeten niet onderschatten dat er veel mensen ziek zijn die geld hebben. Wij zoeken vaak oplossingen die net wel of net niet mogen', zei Kok. Maar op zijn vraag: 'Wie wil welke bijdrage leveren om het probleem van de wachtlijsten op te lossen?' kwam geen antwoord.

Prof. dr. E. Roscam Abbing, die in opdracht van Borst onderzoekt of ziekenhuizen efficiënter kunnen werken, denkt dat doelmatigheid helpt, maar moest ook erkennen dat voor een echte oplossing meer geld nodig is. Ziekenhuizen die hun zaken wel in orde hebben, kunnen door ziekte of zwangerschap van het personeel een achterstand oplopen die ze zonder extra geld nooit meer kunnen inlopen, zei hij.

Uiteindelijk draaide het debat om de vraag: willen werkgevers aparte zorg voor mensen met speciale ziekten, of willen zij aparte zorg voor aparte groepen, zoals werknemers. In de woorden van Van Boxtel (D66): aandoeningsgerichte zorg of doelgroepgerichte zorg. Niemand heeft immers bezwaren tegen een diabetespoli of een mammapoli (voor vrouwen met borstklachten).

Namens de werkgeversorganisatie VNO/NCW probeerde Krol (tevens voorzitter van de Nederlandse Zorgfederatie) om werkgevers erkend te krijgen als 'een bepaald type klant, een bepaald type patiënt die zorg vraagt die er nog niet is'. Maar zijn VNO-collega Van der Plank corrigeerde: 'We zijn niet uit op voorrang. De zorg moet beter functioneren om onnodig arbeidsverzuim te voorkómen. Als we de oplossing niet vinden, ontstaat er naast de gewone zorg een bloeiend privaat circuit voor de happy few.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden