Zorg schiet tekort in IJsselmeerziekenhuis

Het IJsselmeerziekenhuis biedt bepaalde patiëntengroepen onverantwoorde zorg. Dat constateert de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een rapport dat dinsdag is gepubliceerd....

Van onze verslaggeefster

In Lelystad zouden geen longoperaties en grote vaatoperaties meer uitgevoerd moeten worden, vanwege het ontbreken van garanties voor een goede voor- en nazorg, stelt het rapport. Ook spoort de zorg niet met de richtlijnen van de Nederlandse specialistenorganisaties.

In Emmeloord moeten de operaties worden geschrapt waarbij nieuwe heupen en knieën worden geïmplanteerd. Ook hier ontbreekt goede nazorg. De algemene zorg is in Emmeloord wel goed, in Lelystad niet.

De inspectie signaleert dat de orthopeden op beide locaties nauwelijks contact hebben met elkaar. Het overleg blijft beperkt tot de hoogst noodzakelijke afspraken over de overdracht van zorg. Dat is het gevolg van de jarenlange naijver tussen de specialisten van beide ziekenhuizen, die te klein zijn om zelfstandig te kunnen voortbestaan. Beide instellingen hebben jaren geruzied over een duidelijke taakverdeling en de zelfstandigheid van Emmeloord,

De acute opvang in het kleine ziekenhuis in Emmeloord laat te wensen over, aldus het rapport. Het is de vraag of spoedpatiënten er buiten kantooruren gereanimeerd kunnen worden. 'Wellicht onder politieke druk' zijn in Emmeloord functies in stand gehouden, terwijl dat daar eigenlijk niet verantwoord kan, vermoedt de inspectie.

Naast alle kritiek zijn er ook positieve punten. Veel gaat wel goed en het overplaatsen van een deel van de gecompliceerde zorg van Emmeloord naar Lelystad heeft niet tot geleid tot problemen. Het ziekenhuisbestuur krijgt tot 15 april de tijd om zijn leven te beteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden