Zorg over toename van 'georganiseerd voetbalgeweld'

Bij de bestrijding van het voetbalvandalisme staan de openbare orde en veiligheid voorop. Commerciële belangen van clubs en KNVB, bijvoorbeeld in het geval van directe tv-uitzendingen, zijn daaraan ondergeschikt....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Dat zei staatssecretaris Terpstra van Sport maandag na een gesprek dat zij en de ministers Dijkstal van Binnenlandse Zaken en Sorgdrager van Justitie hadden met een aantal burgemeesters en KNVB-directeur Vogelzang over het voetbalgeweld. Het overleg ging vooraf aan het debat dat de betrokken bewindslieden morgen met de Tweede Kamer hebben over het voetbalgeweld.

Aan het gesprek namen de burgemeesters Patijn (Amsterdam), Welschen (Eindhoven), Opstelten (Utrecht) en wethouder Simons (Rotterdam) deel. Het Korpsbeheerdersberaad was vertegenwoordigd door voorzitter D'Hondt, tevens burgemeester van Nijmegen.

Het gezelschap constateerde met zorg dat er rond de stadions en de wedstrijden in toenemende mate sprake is van 'georganiseerd geweld'. Volgens Terpstra gaat het hierbij om kleine groepen die 'met de zaktelefoon van de ene naar de andere plaats worden gedirigeerd' en die bewust zoeken naar een openlijke confrontatie met andere groepen en de politie.

Het overleg leidde niet tot concrete afspraken over in te voeren maatregelen. Wel passeerde een aantal mogelijkheden de revue, zoals het 'ombouwen' van de bestaande clubcards tot een veiligheidskaart om bepaalde supporters te kunnen weren. Terpstra noemde verder een nog hechtere samenwerking tussen overheid, politie, Justitie en KNVB om te bepalen wanneer zogenoemde risicoduels uit het oogpunt van openbare orde en veiligheid het beste kunnen worden gespeeld.

Afgesproken is verder een vervolgoverleg waaraan ook de KNVB zal meedoen. Dat moet leiden tot een nadere analyse van het geconstateerde 'georganiseerd geweld'. 'Je moet weten waar het vandaan komt om het zo effectief mogelijk te kunnen bestrijden', aldus de staatssecretaris.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.