Zorg om hygiëne in New Orleans

Er is dit weekeinde twijfel gerezen over de haalbaarheid van het plan om in de komende dagen tienduizenden inwoners van New Orleans naar de stad te laten terugkeren....

Van onze correspondent Jan Tromp

Zaterdag noemde de leider van de federale hulpverlening in het rampgebied, vice-admiraal Thad Allen, het plan van het gemeentebestuur ‘buitengewoon ambitieus’ en bovendien ‘buitengewoon problematisch’. Burgemeester Ray Nagin van New Orleans kondigde vorige week donderdag een geleidelijke repatriëring aan, met name in die delen van de stad die niet of nauwelijks overstroomd zijn. Daaronder valt ook het French Quarter, het uitgaanscentrum. Nagin denkt dat de komende twee weken 180 duizend inwoners, ruim een derde van de totale bevolking, het dagelijks bestaan moeten beginnen te hervatten.

Dit schema benauwt de federale hulpverleners, zo bleek dit weekeinde. De repatriëring gaat te snel, in hun ogen. Ze zien risico’s voor de veiligheid en de volksgezondheid. Het leidingwater is niet geschikt voor consumptie. Het maakt dat er een tekort is aan drinkwater, wanneer tienduizenden mensen zich melden. Vice-admiraal Allen zei zaterdag dat het water zo vervuild is dat het alleen te gebruiken is om branden te blussen.

Daarnaast zijn de autoriteiten bevreesd voor verwondingen die mensen oplopen bij herstelwerk aan hun woning. Het kan al snel tot ernstige infecties leiden vanwege de hoge graad van vervuiling. Op diverse plaatsen zijn tetanusinjecties te krijgen.

Verder vrezen de federale autoriteiten de gevolgen van een nieuwe storm die zich eventueel kan aandienen. Een nieuwe vloed aan regenwater kan grote delen van de stad opnieuw onder water zetten. Een woordvoerder van de federale overheid zei zaterdag dat de hulpverleners de inwoners ‘liever later dan eerder’ zien terugkeren.

De burgemeester van New Orleans gaf dit weekeinde op een onderdeel toe aan de druk. ‘Van dag tot dag’ zal nu worden bekeken of het verantwoord is inwoners van bepaalde delen van de stad toestemming te geven tot terugkeer. Maar voor het overige vindt burgemeester Nagin het van vitaal belang voor zijn stad dat zo snel mogelijk weer sprake is van een dagelijks leven. Eigenaren van winkels en bedrijven waren daarom uitgenodigd dit weekeinde al naar de stad te komen. Nagin: ‘We geloven dat ons terugkeerplan een juist evenwicht kent tussen zorgen over de veiligheid en de behoefte van onze burgers hun leven weer op te bouwen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden