Zorg neemt opleiding zelf ter hand

Zorginstellingen gaan leerlingen weer intern opleiden omdat ze ontevreden zijn over het niveau van de gediplomeerden die van de scholen komen. Ze zetten speciale leerafdelingen op...

Tot tien jaar geleden hadden instellingen de opleiding van hun personeel zelf in de hand, maar sinds dat zogeheten inservice-onderwijs is afgeschaft, gaat het gros van de leerlingen in de zorg naar school en loopt stages. De inhoud van die stages wordt vooral door de scholen bepaald.

‘Het duurt nu veel te lang voordat een jonge gediplomeerde verpleegkundige in staat is te voldoen aan de eisen die het vak stelt’, zegt clustermanager Wim van der Kolk van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen: ‘Leerlingen krijgen te veel theorie- en te weinig praktijkonderwijs. Nu laten we ze los op de afdeling en iedereen is enthousiast.’ Het Assense ziekenhuis laat acht leerlingen een deel van de orthopedie-afdeling runnen en het overweegt meer van die afdelingen op te zetten.

‘De ontwikkelingen in de zorg gaan zo hard dat ze moeilijk kunnen worden gevolgd door de theorie’, aldus Marc Schrier, praktijkopleider bij Isala Ouderenzorg in Zwolle, dat dertien leerafdelingen heeft. ‘Wij vragen andere verpleegkundigen en verzorgenden dan de scholen opleiden.’

Tot nu toe hebben 35 instellingen een leerafdeling opgezet en dat aantal neemt snel toe, aldus Ramon van den Berg van de OVDB, het kenniscentrum voor leren in de praktijk.

Niet alleen ziekenhuizen, ook verpleeghuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en thuiszorgorganisaties zien de meerwaarde van een huisopleiding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden