Zorg komt per jaar 315 miljoen gulden tekort

De zorgsector heeft jaarlijks 315 miljoen gulden méér nodig om aan de vraag naar hulp te voldoen dan beschikbaar is....

Van onze verslaggeefster

UTRECHT

De meevaller moet voor een groot deel op het conto worden geschreven van een grotere arbeidsproduktiviteit van de zorgsector: voor hetzelfde geld werden meer mensen geholpen. Maar daarvoor moest een prijs worden betaald: tegenover de stijging van de produktiviteit stond een vermindering van de kwaliteit.

Omdat de instellingen voor gezondheidszorg hun aandeel hebben geleverd, is nu de overheid aan bod. Zij moet voortaan een realistische inschatting maken van de behoefte aan zorg, aldus Gezondheidszorg in Tel, waaraan behalve Van der Zwan ook het Nederlands Ziekenhuis Instituut (NZI) heeft meegewerkt.

De kabinetsafspraak dat de zorg jaarlijks met 1,3 procent mag groeien (nodige groei: 1,7 procent, menen de onderzoekers), is niet haalbaar, aldus het rapport.

Ook moet de overheid afzien van haar voornemen in 1996 de loon- en prijsstijging voor rekening en risico van de zorgsector te laten komen. Tot dusver wordt die stijging gecompenseerd. Van der Zwan bepleit het hanteren van een gemiddelde norm voor prijsstijgingen, waarin rekening wordt gehouden met de ontwikkelingen in een bepaalde sector.

Minister Borst van Volksgezondheid reageerde nogal laconiek. Ze vond de suggestie dat de kwaliteit daalt doordat de produktiviteit stijgt, onvoldoende onderbouwd. 'Ook hier geldt: feiten, feiten, feiten', zei ze. De minister is er niet zeker van dat in de sector inderdaad meer zorg voor hetzelfde geld wordt geboden. Daarom wil ze een onafhankelijk onderzoek naar de produktiviteitsstijging.

'In de quartaire sector, waartoe de zorg behoort, zijn nu eenmaal minder mogelijkheden voor produktiviteitsstijging dan in de marktsector. Je kunt Mozart wel iets sneller spelen dan vroeger, maar niet veel sneller. Zo zijn er ook grenzen aan de snelheid waarmee je een patiënt kunt wassen.'

Ze herhaalde met nadruk de afspraak uit het regeerakkoord, dat als de groei van 1,3 procent voor de zorgsector onvoldoende blijkt, het kabinet de realiteit onder ogen moet zien. Dat er een tweedeling in de zorg ontstaat, waarbij de rijkeren goede zorg kunnen krijgen en de armlastigen aangewezen zijn op een uitgedund ziekenfonds (zoals het kabinet wel wordt verweten), bestreed de minister.

'Er ìs nu geen tweedeling in de zorg en het kabinet wìl die ook niet. De noodzakelijke zorg moet voor alle Nederlanders toegankelijk zijn, in het ziekenfondspakket.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden