Zorg en Welzijn: hoger pensioen door 'risicovol beleggen'

Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) wil tegenvallers uitsmeren over tien jaar en de pensioenen elk jaar verhogen om de lonen bij te houden. Hierdoor worden de pensioen in de zorg minder springerig, verwacht PFZW.

Beeld anp

Dit voorgenomen besluit heeft PFZW, het tweede fonds van Nederland, vandaag bekendgemaakt. PFZW is het eerste grote fonds dat het gegarandeerde pensioen afzweert. De verlagingen van pensioenen de afgelopen jaren hadden de betrekkelijkheid van deze garantie al aangetoond. Andere pensioenfondsen moeten nog kiezen tussen een minimum garantie of een pensioen dat het bijhouden van de inflatie als ambitie heeft. Volgens PFZW-directeur Peter Borgdorff is het nieuwe systeem duidelijker en beter bestand tegen de stijgende levensverwachting en schommelingen op de financiële markten.

'Het belangrijkste verschil met de huidige regeling is dat we direct ingrijpen als het tegenzit', zegt Borgdorff. In de huidige regelingen is verlagen van pensioenen het uiterste redmiddel. Borgdorff: 'Als het fonds te weinig in kas heeft om aan de verplichtingen te voldoen, worden de pensioenen van werkenden en gepensioneerden direct verlaagd. Die verlaging wordt uitgesmeerd over tien jaar. Het voordeel is dat de rekening niet wordt doorgeschoven naar de toekomst en dus naar de jongeren.'

Eenmalige verlaging
Volgens Borgdorff pakt de regeling ook beter uit voor gepensioneerden. 'Zij krijgen niet te maken met een grote eenmalige verlaging van hun pensioen, maar met een korting die wordt gespreid over tien jaar.' Ook als het beter gaat, profiteren ouderen eerder. 'We hoeven minder buffers aan te houden dan bij een gegarandeerd pensioen. Daardoor kunnen we de pensioenen sneller verhogen. Oudere deelnemers zeggen dat ze niets hebben aan reparatie van de pensioenen als ze daar eerst tien jaar op moeten wachten.'

In de praktijk zullen de pensioenen van werknemers in de zorg elk jaar worden verhoogd met de gemiddelde loonstijging. Vervolgens wordt gekeken of er nog moet worden gekort als het fonds te weinig vermogen heeft. Als de lonen met 2 procent stijgen, neemt het pensioen met hetzelfde percentage toe. Als het fonds op dat moment een dekkingstekort van 10 procent heeft, gaat er 1 procent per jaar van het pensioen af. Per saldo stijgen de pensioenen dat jaar dan met 1 procent.

Wensen
Volgens Borgdorff is deze nieuwe regeling in lijn met de wensen van de deelnemers. 'Ruim 125 duizend deelnemers hebben hun mening gegeven over dit soort zaken. Een meerderheid vindt het goed als het fonds beleggingsrisico's neemt als dat leidt tot een grotere kans op een geïndexeerd pensioen.'

Ook andere pensioenfondsen moeten kiezen tussen een gegarandeerd (nominaal) pensioen of een koopkrachtpensioen (reëel). Dit is een uitvloeisel van het Pensioenakkoord dat bonden, werkgevers en kabinet in 2011 hebben gesloten. Onlangs liet staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken weten dat het bijpassende financiële toetsingskader pas in 2015 zal ingaan.

'Dit uitstel is ongelukkig. We hadden graag gezien dat we volgend jaar konden beginnen met de aanpassing van de regeling', zegt de PFZW-directeur. 'Zonder nieuwe regels gaan we een paar onzekere jaren tegemoet.'

Dwarsliggen
Bij de overgang naar een nieuwe regeling wil PFZW ook de opgebouwde pensioenen meenemen. Deelnemers die dat niet willen, kunnen mogelijk juridisch gaan dwarsliggen omdat er een streep gaat door oude afspraken. 'We doen mee met een pilot van Sociale Zaken om te onderzoeken hoe we het invaren mogelijk kunnen maken en wat de eventuele juridische obstakels zijn. Als het niet mogelijk is, dan zullen we ons voorgenomen besluit opnieuw overwegen', aldus Borgdorff.

Werkgevers en werknemers in de zorg, die zitting hebben in de Pensioenraad, moeten zich nog uitspreken over de keuze voor het koopkrachtpensioen. Eind december hakt de Pensioenraad de knoop door.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden