Zorg dichter bij huis moet kostenstijging binnen de zorg tegengaan

Medische zorg moet minder vaak in het ziekenhuis worden verleend, maar dichter bij huis, door huisartsen en in gezondheidscentra. Over deze staande praktijk in sommige ziekenhuizen heeft het kabinet nu sectorbrede afspraken gemaakt. Ook zullen de ziekenhuizen zich verder specialiseren.

Minister voor Medische Zorg Bruno BruinsBeeld ANP

Minister Bruno Bruins van Medische zorg maakte het akkoord, bedoeld om de kostenstijging in de zorg af te remmen, donderdag bekend. Ziekenhuizen, zelfstandige klinieken, medisch specialisten, zorgverzekeraars, de patiëntenfederatie en de club van verpleegkundigen en verzorgenden zijn erbij aangesloten. 

De verplaatsing van de zorg naar de ‘eerste lijn’, de huisartsen, gebeurt aan de hand van recente aanbevelingen van de ‘Taskforce De Juiste Zorg op de Juiste Plek’.  Ook wordt het begrip ‘anderhalvelijnszorg’ tussen huisarts en ziekenhuis geïntroduceerd: huisartsen en specialisten werken in anderhalvelijnscentra nauw samen. 

Doordat huisartsen bij twijfel direct de hulp van een specialist kunnen inroepen, kan een ernstige diagnose uitgesloten worden en kunnen mensen gerustgesteld naar huis of doorverwezen naar het ziekenhuis. Dit gebeurt al bij de ‘proeftuin’ MijnZorg in Oostelijk Zuid-Limburg en De Werf in Joure.

Specialisten niet langer onder Balkenende-norm

Een andere afspraak uit het zorgakkoord is dat de beloning van medisch specialisten vrij blijft. Ze komen dus niet onder de Balkenende-norm te vallen. De toezegging dat de inkomens van medisch specialisten niet onder de Balkenendenorm vallen, is belangrijk. Bruins' voorganger Edith Schippers streefde ernaar dat medisch-specialisten in dienst van het ziekenhuis zouden komen. Daarmee zouden ze onder de wet normering topinkomens vallen, iets waartegen specialisten zich steeds hebben verzet. Die lijn wordt nu losgelaten. Specialisten kunnen zelfstandigen blijven of binnen een maatschap blijven werken. De vrijstelling geldt ook voor ziekenhuisapothekers.

Beperkte uitgavengroei

Het is het eerste van een reeks akkoorden die het kabinet in de zorg wil sluiten om de uitgavenstijging te beperken. Die doelstelling lijkt met dit akkoord onder handbereik. Aan deze medisch-specialistische zorg wordt nu bijna 23 miljard euro uitgegeven. Volgens de ramingen stijgt dat deze kabinetsperiode met 8 miljard euro. Het kabinet wil de uitgavenstijging in de hele zorg met 1,9 miljard euro beperken door hierover akkoorden te sluiten met de zorgsectoren.

Het akkoord met de medisch-specialistische zorg beperkt de uitgavengroei al met 1,5 miljard euro. Het voorziet in een stapsgewijze afname van de groei van 1,4 procent dit jaar naar 0,8 procent volgend jaar tot nul procent in 2022. Het kabinet wil nog akkoorden sluiten met de geestelijke gezondheidszorg, de wijkverpleging en de huisartsen.

Vooral dat laatste wordt spannend. Want het akkoord met de ziekenhuizen voorziet in verplaatsing van de zorg naar de huisartsen. Die krijgen daardoor nog meer taken. Daar zullen de huisartsen voor gecompenseerd willen worden met extra geld.

Het akkoord reeds in werking

Verscheidene ziekenhuizen werken al zoals nu in het akkoord is vastgelegd. In Gorkum werken huisartsen, specialisten van het Beatrix-ziekenhuis en zorgverzekeraar VGZ samen in ‘Kwaliteit Als Medicijn’. Hierdoor gebeuren nacontroles niet meer in het ziekenhuis maar bij de huisarts en wordt een infuus thuis aangebracht in plaats van tijdens dagbehandeling in het ziekenhuis.

In Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht wordt kennis over kanker bij kinderen geconcentreerd. Samen met 20 ziekenhuizen in het land wordt daar de complete oncologische zorg aan kinderen aangeboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden