Zorg anders door chronische ziekten

Chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten, zullen in de toekomst het beeld van de Nederlandse gezondheidszorg domineren. Mensen gaan steeds minder snel dood aan chronische aandoeningen....

Van onze verslaggeefsters

Onder meer door deze ontwikkeling heeft de zorgsector in de toekomst meer geld nodig, aldus Borst in haar toelichting op de toekomstverkenningen van het kabinet.

Een raming die het Centraal Planbureau (CPB) onlangs opstelde, rekent op een volumegroei in de zorg van 2,5 procent. Dat is volgens Borst geen goede inschatting. Zij rekent op een hogere groei.

Het CPB heeft in zijn scenario namelijk geen rekening gehouden met een aantal mogelijke ontwikkelingen die de uitgaven voor de zorg kunnen beïnvloeden, aldus Borst. Een van die niet-meegenomen ontwikkelingen is het vaste voornemen om de wachtlijsten weg te werken en de verborgen vraag naar zorg in kaart te brengen. Verborgen vraag wil zeggen dat mensen die wel zorg nodig hebben, denken dat zij door de lange wachttijden geen kans maken. Daarnaast kost het verbeteren van de kwaliteit van de zorg extra geld.

In de toekomst moet het beleid zich meer gaan richten op preventie en voorlichting, vindt de minister. Er is voorlichting nodig voor chronisch zieken, begeleiding in hun dagelijks leven en medische en psychische ondersteuning in moeilijke periodes.

Ook het risico om een ziekte op te lopen of slachtoffer te worden van een ongeval is daar onderdeel van. Daarbij moet een afweging worden gemaakt tussen de rationele risico's die iemand loopt en het tegemoetkomen aan emoties in de samenleving over een bepaald risico.

Voorbeeld is de commotie die is ontstaan na de besmetting met legionella van bezoekers van de Westfriese Flora. Politiek en burgers eisten direct maatregelen om herhaling te voorkomen. Steeds meer geluiden klinken echter door dat deze maatregelen te duur zijn en niet effectief.

De rol van de overheid in de zorgsector moet worden herzien, staat in Borsts verkenning. Dat zal volgens de D66-bewindsvrouw nog tot dilemma's leiden. 'In hoeverre mag de overheid zich intensief bemoeien met een individuele keuze van iemand om ongezond te leven?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden