Zoon van rijke familie Terwindt ontvoerd

De 16-jarige Reinier Terwindt, telg uit het geslacht van een rijke Nijmeegse familie van baksteenfabrikanten, is vijf dagen lang ontvoerd geweest. Hij werd zaterdagavond laat na vijf dagen bevrijd in het Limburgse Eijsden...

Dat liet plaatsvervangend hoofdofficier van justitie B. Steensma zondag in Nijmegen weten. Volgens de hoofdofficier is de jongen vermoeid, maar verder ongedeerd. De tiener was dinsdagmiddag alleen thuis. Toen zijn ouders thuiskwamen, troffen zij een briefje aan dat hun zoon was ontvoerd en dat er 10 miljoen euro losgeld werd geëist. Dat bedrag is niet betaald.

De politie zette 450 man in, onder wie leden van de FBI, om de ontvoering op te lossen. De kidnapper nam Reinier Terwindt mee naar een huisje in het Belgische Sankt Vith in het Duitstalige deel van de Ardennen. Daar zat de jongen vier dagen vast. De politie wil niet zeggen of het kind of zijn ouders in die tijd zijn bedreigd.

De familie schakelde dinsdag onmiddellijk de politie in. Steensma verklaarde dat de ouders, omdat zij zeer vermogend zijn, enkele voorbereidingen hadden getroffen voor het geval hen iets dergelijks zou overkomen. Inschakeling van de politie was het eerste punt van dat voorbereidingslijstje. De ontvoerde jongen heeft nog een oudere broer en een jonger zusje.

De kidnapper onderhield contact met de familie via mobiele telefoons en e-mail. Langs die weg lukte het de politie erachter te komen dat de man zich ergens op de grens tussen Nederland, België en Duitsland moest bevinden. Toen de ontvoerder Reinier Terwindt zaterdagavond laat volgens afspraak met de familie in het Zuid-Limburgse Eijsden in contact wilde brengen, greep een arrestatieteam de man in de kraag. De ontvoerder verzette zich niet tegen de aanhouding. De tiener zat in de kofferbak van een stationcar.

De woonomgeving van de familie Terwindt is sinds zondag hermetisch afgesloten door de politie. Mediadeskundige Dig Istha voert namens de familie het woord. Ishta wees erop dat de familie voorkomt op openbare lijsten van rijke Nederlanders. „Zoiets kan mensen dus op een idee brengen. Vanwege dat soort publiciteit hield de familie rekening met calamiteiten”, zei Istha.

De familie is volgens de woordvoerder zeer te spreken over de inzet van de politie. Hoofdofficier Steensma verklaarde dat tijdens het onderzoek is gebleken dat de grensoverschrijdende samenwerking, die is geregeld in het Verdrag van Schengen, goed werkt. De samenwerking met Duitse, Belgische en Amerikaanse collega's verliep volgens hem uitstekend.

De ontvoerder zit vast in Nederland en wordt dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Volgens Steensma is nog niet precies bekend wat hem ten laste zal worden gelegd. De politie onderzoekt nog of er mogelijk meer mensen bij de goed voorbereide ontvoering betrokken zijn geweest. Het is niet bekend of de kidnapper de familie kende.

De familie Terwindt, eigenaar van Rodruza Baksteen in Nijmegen, is volgens de Quote 500 van 2002 steenrijk. Met een kapitaal van 192 miljoen euro staat de familie op plaats 79. Rodruza, voortgekomen uit de Steenfabriek Huijssenswaard van 1837, is onder leiding van de vader van de ontvoerde jongen met een bescheiden personeelsbestand van tachtig man „een flitsende winstmachine”, aldus Quote. De marges lopen in sommige jaren op tot 30 procent. Het gros van de winst, een kleine 14 miljoen in 2000, verdwijnt in twee houdstermaatschappijen van de familie: Castra I en Castra II. Volgens Quote kwam het eigen vermogen van deze twee bedrijven in 2001 boven de 185 miljoen euro uit. Terwindt is bestuurslid van werkgeversorganisatie VNO/NCW.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.