Zoon president Equatoriaal-Guinea in Frankrijk berecht voor corruptie

Een Bugatti Veyron, een Lamborghini Veneno Roadster, een McLaren P1 en een Koenigsegg. Het is maar een kleine greep uit het luxe wagenpark van Teodorin Obiang, de zoon van de president van het olierijke, maar tegelijk straatarme Equatoriaal-Guinea. Obiang jr. staat nu bij verstek terecht voor een Franse rechtbank op beschuldiging van misbruik van publieke gelden, corruptie en het witwassen van oneerlijk verkregen rijkdommen.

Bert Lanting
Beeld van Teodorin Obiang, de foto werd genomen in 2013. Beeld afp
Beeld van Teodorin Obiang, de foto werd genomen in 2013.Beeld afp

Het proces tegen Obiang, die een fortuin vergaarde als minister van land- en bosbouw in het Afrikaanse land, is het resultaat van een campagne van Sherpa en Transparency International, twee organisaties die zich inzetten voor de strijd tegen de corruptie. Equatoriaal-Guinea probeerde het proces tegen te houden met een beroep op de immuniteit van Obiang, die een jaar geleden door zijn vader tot vicepresident werd gebombardeerd. Maar dat bezwaar werd door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag verworpen.

De 47-jarige Obiang, die getrouwd is met een voormalige Miss Denemarken, liep al geruime tijd in het oog door zijn extravagante leefstijl. In Parijs bezat hij een zes verdiepingen tellende woning, uitgerust met een oosterse sauna, discotheek, bioscoop en kapsalon, aan de avenue Foch in het chique 16de arrondissement. De waarde van het pand wordt op 107 miljoen euro geschat.

Obiang bezat daarnaast nog vijftien luxe auto's met een totale waarde van 5,7 miljoen euro, waarop de Franse justitie beslag heeft gelegd. Ook op het pand aan de avenue Foch werd beslag gelegd, maar het Hof oordeelde later dat justitie het pand moest teruggeven aan Equatoriaal-Guinea omdat het ook dienst deed als ambassade.

De Ferrari's van Obiang worden in beslag genomen. Beeld afp
De Ferrari's van Obiang worden in beslag genomen.Beeld afp

110 miljoen

Volgens de aanklacht zou Obiang tussen 2004 en 2011 bij elkaar 110 miljoen euro uit de staatskas naar zijn privé-rekening hebben laten sluizen. Het meeste geld kwam uit de export van hout, waarover hij als minister van land- en bosbouw de scepter zwaaide.

Het proces tegen Obiang is opmerkelijk, omdat Frankrijk bekend stond als een land waar tal van corrupte Afrikaanse leiders hun gestolen rijkdommen onderbrachten. Kennelijk wil Parijs nu met die traditie breken. Op aandringen van Sherpa en Transparency International is de Franse justitie ook onderzoeken begonnen tegen andere Afrikaanse leiders en hun verwanten, onder wie de inmiddels overleden president Omar Bongo van Gabon en president Denis Sassou-Nguesso van Congo-Brazzaville.

Obiangs vader is momenteel het langst regerende staatshoofd in Afrika. Hij is al 32 jaar aan de macht, met een onderbreking van vijf jaar nadat hij in 1992 de verkiezingen had verloren. Sinds 1997 wordt hij keer op keer herkozen, met spectaculaire percentages. Veel keuze hebben zijn onderdanen niet, aangezien er maar één partij is toegestaan in het land.

Schikking

Niet alleen Frankrijk, maar ook andere landen maken jacht op Obiang jr. In 2014 moest hij in het kader van een schikking met de Amerikaanse justitie een peperdure villa in Malibu en een deel van zijn collectie Michael Jackson-memorabilia verkopen. Ook in Zwitserland loopt een procedure tegen hem. Op verzoek van de Zwitserse justitie legde Nederland eind vorig jaar een 75 meter lang jacht aan de ketting dat Obiang twee jaar geleden voor bijna 100 miljoen euro zou hebben gekocht. Het schip, de Ebony Shine, was juist opgeknapt op een werf in Makkum.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden