Zoon ontmaskert vader als seriemoordenaar

Objectief gezien was het vakwerk, de manier waarop het lichaam van Elizabeth ('Beth') Short ter hoogte van de navel in tweeën was gezaagd....

Adriaan de Boer

Het dossier is nooit gesloten, maar vergeten is de zaak niet. Er bestaat een serieuze Dahlia-website en nogal wat boeken zijn aan de moord gewijd. In sommige wordt de identiteit van een vermeende moordenaar onthuld. Ook James Ellroy, wiens moeder toen hij een jongetje was door een onbekende om het leven werd gebracht, schreef een thriller over de Dahlia. In de film True Confessions, met Robert Duvall en Robert DeNiro, zit een verwijzing naar de moord. Muzikanten lieten zich evenmin onbetuigd: zie de cd's van de Australische groep Jimmy Vargas & The Black Dahlias en van jazzsaxofonist Bob Belden.

Gepensioneerd rechercheur Steve Hodel erfde een paar jaar geleden van zijn vader George een albumpje. Het bevatte een handvol familiefoto's en portretten van een vrouw. Hodel herkende in haar Beth Short, waarna de detective in hem geen rust meer kende. Het resultaat van zijn meticuleuze speurwerk legde hij vast in Black Dahlia Avenger - The True Story, een bestseller in de VS.

Hodel reconstrueert de levensloop van het slachtoffer, het politieonderzoek en de manier waarop de pers jacht maakte op primeurs. De krant die eerder dan de politie de moeder van Short traceerde, de L.A. Examiner, ontfutselde haar telefonisch informatie door mee te delen dat Beth een schoonheidswedstrijd had gewonnen. Erdoorheen vlecht Hodel de levensloop van zijn geniale vader ('een IQ van 186'), een wonderkind op de piano, later een gerespecteerd arts en uiteindelijk een geslaagd zakenman.

In het enorme huis in Hollywood van de onweerstaanbare Hodel sr. speelden zich grootse orgieën af; hij had ontelbare buitenechtelijke relaties en trouwde vier keer. Maar van de ene dag op de andere ging hij in zaken en vestigde hij zich in Azië. Dat was kort nadat hij was beschuldigd van incest met een dochter tijdens zo'n wild feest, maar - verrassend - werd vrijgesproken. Hodel jr. maakt op grond van een overstelpende hoeveelheid indirecte bewijzen in een fascinerend verslag van bijna vijfhonderd bladzijden aannemelijk dat zijn vader niet alleen de moordenaar is geweest van Beth Short, maar ook een reeks andere, bijna identieke moorden heeft gepleegd. De corrupte politiemacht van L.A. had geen enkel belang, legt hij al even overtuigend uit, bij een arrestatie.

Er is één minpuntje. Familieleden van Beth Short en andere betrokkenen herkennen haar niet op de in het boek opgenomen foto's uit het albumpje van Hodel sr.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden