Zoon imam betuigt spijt voor filmpje met jihadistisch strijdlied

De jongen die in een internetvideo een jihadistisch lied aanheft over de vernietiging van christenen heeft spijt van het filmpje. De 17-jarige zoon van een radicale Nederlands-Marokkaanse imam is nu op vakantie in Marokko, maar belooft zich te melden bij de Belgische politie als hij volgende week terugkomt.

Beeld uit de video waarin de jongen roept om de dood van 'gehate christenen'Beeld .

In het omstreden filmpje, dat in het Belgische Verviers is gemaakt en zondag online werd gezet door het onderzoeksinstituut Memri, zingt de jongen een jihadistisch strijdlied met de tekst: 'Allah, vernietig de gehate christenen, Allah, dood ze allemaal, laat niet een van hen in leven.' De burgemeester van Verviers nam de zaak ernstig op en schakelde de politie in.

De tiener ontkent tegen de Franstalige omroep RTBF dat hij een jihadist is. Ook weerspreekt hij dat hij opriep tot het doden van christenen, zoals veelvuldig in de media werd gemeld. Naar eigen zeggen doelde hij op aanhangers van het regime van de Syrische president Bashar Assad.

De jongen zegt begrip te hebben voor de ophef over het filmpje. 'Ja, dat begrijp ik met al die aanslagen. Ik heb me verkeerd uitgedrukt. Het zal moeilijk zijn mijn imago te herstellen.'

Uitzetting naar Nederland

De jongen is de zoon van de radicale Marokkaans-Nederlandse imam El Alami Amaouch, die sinds 2006 woont en predikt in het Luikse Dison in de buurt van Verviers. Vorig jaar werd zijn Belgische verblijfsvergunning ingetrokken, omdat hij een gevaar zou zijn voor de Belgische samenleving. Zeker twee of drie Syriëgangers uit Verviers zouden in het verleden preken van Amaouch hebben gelezen en zijn lezingen hebben bijgewoond.

De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, die de predikant een 'gif voor onze moslimjongeren' noemde, probeert hem al ruim een jaar het land uit te krijgen. Op het moment loopt daarover een procedure bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Bij groen licht van de raad wordt Amaouch uitgezet naar Nederland.

Tegenover de Belgische tv-zender VRT reageerde Francken eerder deze week op de video van de zoon van Amaouch: 'Het zit in de familie.' De kinderen worden 'zeer conservatief islamistisch' opgevoed en krijgen alleen thuisonderwijs omdat onderwijs op school volgens de imam 'verderfelijk' is, aldus Francken.

Profiel El Alami Amaouch

België is al langer bezig de omstreden prediker uit te zetten naar Nederland. Zijn preken zouden gif voor moslimjongeren zijn. Wie is deze imam? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden