Zoon Annan ontving zeker drie ton aan steekpenningen

Kojo Annan, de zoon van VN-secretaris-generaal Kofi Annan, heeft ten minste 300 duizend dollar ontvangen van zijn oude werkgever Cotecna, het Zwitserse bedrijf dat betrokken was bij het olie-voor-voedselprogramma van de Verenigde Naties voor Irak....

Van onze buitenlandredactie

Volgens de Britse krant, die samen met het Italiaanse dagblad Il Sole 24 Ore onderzoek heeft gedaan, is het bedrag twee keer zo hoog dan tot nu toe bekend was. De betalingen zouden via een geheime rekening zijn gegaan. In ruil daarvoor zou Kojo Annan Cotecna aan een lucratief contract voor het VN-hulpprogramma hebben geholpen, ter waarde van 60 miljoen dollar.

Met het programma mocht Irak van december 1996 tot november 2003 uit de opbrengst van de export van olie voedsel en medicijnen voor de Iraakse bevolking aanschaffen. Het bewind van Saddam Hussein stak voor miljarden in eigen zak. Ook buitenlandse functionarissen, onder wie VN-medewerkers, zouden steekpenningen hebben ontvangen.

Kojo Annan werkte tot december 1997 voor Cotecna in Nigeria. Hij werd teruggehaald als consultant en kreeg daarna een voor het bedrijf ongebruikelijk contract. Cotecna heeft ontkend dat Kojo Annan toegang heeft verschaft tot zijn vader en zo het bedrijf aan het contract voor het VN-hulpprogramma heeft geholpen. Maar uit het onderzoek van de Italiaanse en Britse zakenkranten blijkt dat hoge Cotecna-functionarissen meerdere malen een ontmoeting hebben gehad met de VN-baas.

Een onafhankelijke VN-commissie onder leiding van Paul Volcker doet sinds vorig jaar onderzoek naar het schandaal rond het olie-voor-voedselprogramma. De commissie heeft ook de rol van Kojo Annan onderzocht. Het rapport daarover wordt waarschijnlijk dinsdag gepubliceerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden