Nieuws

Zonnepanelen waren populair in 2022: half miljoen nieuwe aansluitingen op woningdaken erbij

Door de energiecrisis en de hoge stroomprijzen investeerden afgelopen jaar steeds meer mensen in zonne-energie. De drie grote netbeheerders telden in 2022 bijna een half miljoen nieuwe aansluitingen voor zonnepanelen op woningdaken.

Nina Eshuis
Zonnepark in Hengelo, Gelderland. Het aantal grote aansluitingen groeide het afgelopen jaar minder hard, vanwege regionale overbelasting van het elektriciteitsnet. Beeld ©raymond rutting photography
Zonnepark in Hengelo, Gelderland. Het aantal grote aansluitingen groeide het afgelopen jaar minder hard, vanwege regionale overbelasting van het elektriciteitsnet.Beeld ©raymond rutting photography

Meer dan twee miljoen daken met zonnepanelen

Netbeheerders spreken van een ‘historische groei’ van zonnepanelen op woningdaken in 2022. Er kwamen afgelopen jaar 440 duizend daken met zonnepanelen bij, laten cijfers van de drie grootste netbeheerders zien. De vraag naar zonnepanelen steeg afgelopen jaar enorm door de energiecrisis.

In het gebied van Enexis, Liander en Stedin – die het elektriciteitsnetwerk van het overgrote deel van het land beheren – groeide het aantal woningen of kleine bedrijven met zonnepanelen met 28 procent. Op ruim twee miljoen daken van woningen en kleine bedrijven liggen nu zonnepanelen. Daarmee heeft al bijna een op de vier woningen in Nederland zonnepanelen.

Het aantal grote aansluitingen (meer dan vijftig zonnepanelen) groeide minder hard dan eerdere jaren volgens de netbeheerders. Dat heeft te maken met de overbelasting van het elektriciteitsnet, waardoor er in sommige gebieden geen aansluiting mogelijk is voor zonneweiden en grote zonnedaken.

50 procent meer zonne-energie 2022

Met het grote aantal nieuwe zonnepanelen groeide ook het opgewekte vermogen uit zonne-energie in 2022. In de maand april werd afgelopen jaar al evenveel zonne-energie opgewekt als in juni 2021, de maand waarin de zon dat jaar het meeste scheen.

In de eerste tien maanden van 2022 werd 50 procent meer zonne-energie opgewekt dan in dezelfde maanden in 2021, blijkt uit cijfers van energiedenktank Ember. Netbeheerders pleiten ervoor dat huishoudens de opgewekte energie zo veel mogelijk zelf gebruiken, om het net niet verder te belasten.

Zonnepanelen ruim twee keer zo goedkoop als twaalf jaar geleden

Volgens berekeningen van TNO blijven zonnepanelen een goede investering, ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd, zoals het kabinet van plan is. De terugverdientijd is van veel factoren afhankelijk, waaronder de investeringskosten voor zonnepanelen.

Wie in 2021 tien zonnepanelen (samen 3.700 wattpiek, de maat voor het vermogen van zonnepanelen) kocht, was inclusief btw, installatie en omvormer gemiddeld 1,45 euro per wattpiek kwijt. In 2009 was dit nog 3,60 euro: een ruime halvering van de prijs. De afgelopen jaren daalde de prijs steeds minder hard, tussen 2019 en 2021 met zo’n 8 procent.

De terugverdientijd voor iemand die dit jaar zonnepanelen koopt, is met de nieuwe regeling zo’n zeven jaar. In 2030 zal de terugverdientijd oplopen naar bijna negen jaar berekende TNO, mits de investeringskosten van zonnepanelen ieder jaar met 3,5 procent blijven dalen. Als kostendaling uitblijft, kan de terugverdientijd oplopen tot ongeveer dertien jaar in 2030.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden