Zonneauto's racen door Australië

Het weerbericht voorspelt veel goeds. Bewolkt en buien in Darwin en omstreken, en weinig zon (www. bom. gov. au/products) dus....

Michael Persson

De wedstrijd, met zo'n dertig deelnemers, gaat over de Stuart Highway (www. lpe. nt. gov. au) van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden. De winnaars worden vier dagen na de start in Adelaide verwacht, en kunnen daar het nachtleven gaan verkennen tot de race op 28 oktober officieel gelopen is (www. wsc. org. au/hipguide. htm).

De zonneauto is gebouwd door het Nuon Solar Team, een groep studenten uit Delft en Rotterdam, geadviseerd door Wubbo Ockels. Bij hun debuut, in 2001, sleepten de studenten meteen de overwinning binnen, in een nieuw record van 32 uur en 39 minuten, en een gemiddelde snelheid van ruim 92 kilometer per uur (www. esa. int). Dit jaar proberen ze de 100 te halen.

Daartoe hebben ze verschillende verbeteringen aangebracht. Op de homepage van het team (www. alpha-centauri. nl) stonden die verbeteringen tot een paar maanden geleden precies opgesomd, maar uit angst voor de concurrentie zijn de specificaties van de site gehaald.

Toch laat de belangrijkste sponsor op zijn eigen site (www. nuonsolarteam. com) wel het een en ander los. De wagen is een zogeheten monocoque, waarbij huid onderdeel is van de draagconstructie. Daardoor is er geen buizenframe meer nodig, zoals bij de Nuna I.

Door gebruik van koolstof-en aramidevezels, ook bekend van kogelvrije vesten (www. rajusecurity. nl), weegt de Nuna II nog 250 kilo, ongeveer 20 kilo minder dan zijn voorganger. Ook ligt de neus twintig centimeter lager: op die manier is de stroomlijn verbeterd.

En dan de zonnecellen: triplejunction GalliumArsenide - spacegrade spul dat de hele wagen bedekt. Op www. nrel. gov wordt haarfijn uitgelegd dat de cellen uit verschillende laagjes bestaan, en daardoor meer golflengtes van het invallende zonlicht absorberen.

Maar of de Nuna II daarmee de concurrentie achter zich kan laten, is de vraag. De belangrijkste rivaal en winnaar in 1999, het Australische Aurora team, zegt dat hij 'de Hollanders gaan gaarkoken' (www. aurorasolarcar-. com). Hun wagen weegt slechts 185 kilo. Aan de andere kant is maar 40 procent van hun voertuig bedekt met dezelfde ruimtevaartzonnecellen als die van de Nederlanders.

Een andere kanshebber is een team uit Bochum (www. fh-bochum. de/solarcar/). Ook die wagen is een stuk lichter dan die uit Delft. De luchtweerstand van het nogal hoekig uitziende wagentje is echter anderhalf keer zo hoog.

Verder bevinden zich Japanners, Taiwanezen, Amerikanen en een aantal Australische teams onder de mededingers. Maar die hebben natuurlijk geen Wubbo Ockels (www. rug. nl/alumni/bekendeafgestudeerden).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden