Zonkracht op hoogtepunt, let extra op huidbescherming

De kracht van de zon bereikt vandaag in ons land minimaal een 7, maar kan oplopen tot een 8. Dat is de hoogst mogelijke waarde in Nederland, meldt het KNMI. De zonkracht is de maat voor de hoeveelheid UV straling bij onbewolkt weer.

Redactie
© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

De zonkracht varieert in ons land van 0 tot 8. Hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbrandingen en huidkanker. Op grond van deze voorspelling adviseert KWF Kankerbestrijding daarom vandaag extra maatregelen te nemen om verbranding van de huid te voorkomen.

Forse toename

Het aantal mensen met huidkanker neemt fors toe: van 20.800 nieuwe gevallen in Nederland in het jaar 2000 tot ongeveer 40.000 dit jaar. Een stijging maar liefst 75 procent. De kans op het krijgen van huidkanker is vrij hoog: ongeveer 1 op de 50 Nederlanders zal vóór het 80ste levensjaar een melanoom ontwikkelen, voor het basaalcelcarcinoom is dit 1 op de 7 en voor de overige huidtumoren 1 op de 180.

90 Procent van het aantal huidkankerpatiënten is gerelateerd aan de totale hoeveelheid UV-straling die iemand in de loop van zijn leven oploopt. Vooral mensen met een licht huidtype, 39 procent van de Nederlandse bevolking, zijn extra gevoelig voor verbranding van de huid.

App
KWF Kankerbestrijding heeft een gratis applicatie gelanceerd met een zonbeschermingsadvies op maat. Deze applicatie is beschikbaar voor de iPhone en voor Android telefoons en bestaat uit een zonkrachtmeter die de actuele zonkracht in Nederland meet en een huidtypetest.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden