Zonderland terechte 'winnaar'

Het via de rechter afgedwongen olympische kwalificatietraject van Jeffrey Wammes eindigde deze week in een dokterskamer van het AMC in Amsterdam. Daar werd in de rechterknie van de Amsterdamse turner een breukje vastgesteld. Donderdag, toen alle onderzoeken achter de rug waren, gaf Wammes zijn olympische strijd met concurrent Epke Zonderland per direct op.


Wammes trok zich terug voor de laatste, zo mogelijk beslissende wereldbekerwedstrijd van Gent. Die wordt dit weekeinde geturnd, als sluitstuk van de vier wedstrijden die over de aanwijzing van de Nederlandse turner voor de Olympische Spelen van Londen moesten beslissen. Twee van de drie wedstrijden, die van Cottbus en Maribor, eindigden evident in het voordeel van rekstokspecialist Zonderland. Hij won beide keren het onderdeel rek.


De trainer van Wammes, Bram van Bokhoven, stuurde donderdagmiddag een persverklaring uit. 'Op basis van de geconstateerde breuk aan de onderkant van de knie kon Jeffrey niet naar Gent. Hij kon er niet turnen. Het zou te pijnlijk zijn geweest.'


Van Bokhoven achtte het meteen tijd om duidelijkheid te verschaffen over de status van de strijd tussen zijn pupil en concurrent Zonderland. 'Hij laat de eer aan Epke', vond hij de beste omschrijving.


De vertaling van het persbericht van Van Bokhoven en de opstelling van Wammes leiden tot de vaststelling dat Zonderland nu de enige kandidaat voor het olympische ticket is. Woensdag volgt pas de officiële aanwijzing door de topsportmanager van de gymnastiekunie, Hans Gootjes.


Van Bokhoven: 'Eerlijk is eerlijk, Jeffrey heeft het niet laten zien in de laatste twee wereldbekerwedstrijden. De EK in Montpellier was van beiden niet goed. In Maribor had Jeffrey het verschil moeten maken. Dat is niet gebeurd.'


In de woorden van Wammes zelf: 'Op de EK ging het voor Epke en mij mis. In Maribor raakte ik geblesseerd. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik het niet heb kunnen laten zien. Ik wens Epke veel succes.'


Wammes had vier wedstrijden om het beste van zichzelf te tonen: de wereldbekers van Cottbus (eind maart), Maribor (vorige week) en Gent (komend weekeinde), plus de EK in Frankrijk. In geen van de wedstrijden toonde hij aan dat hij de kans waard was die hem door de Zutphense rechter Vergunst in een kort geding was toegekend.


Buiten de rechtszaal werd de strijd nooit een echte wedstrijd. Wammes was slechts de juridische uitdager van de Friese favoriet, niet de sportieve uitdager. Feitelijk had hij al verzuimd bij de olympische kwalificatiewedstrijd van januari in Londen. Toen slaagde hij er niet in op zijn favoriete terrein, de meerkamp, Zonderland te verslaan. De specialist op rek was na twee maanden oefenen opeens de superieure allrounder.


Toch vond Wammes - tot ieders verrassing - een plooi in de reglementen en probeerde hij de olympische aanwijzing van Zonderland tegen te houden. De rechter werd gevraagd om een oordeel. Die vond de procedure zwak en schreef een extra termijn van vier maanden voor. Daarin moest de kracht van beide turners nog eens tegen het licht worden gehouden.


In de eerste van vier wedstrijd bewees Zonderland direct zijn kracht. De nummer vijf van de WK van Tokio in 2011 voldeed in Cottbus aan de eis tot vormbehoud van sportkoepel NOC*NSF. Daarmee was hij, als de oude regels nog hadden gegolden, direct geplaatst geweest voor de Spelen. Nu moest hij wachten, wist hij op die vrijdagmiddag in maart in Oost-Duitsland.


Om de wereld te imponeren won hij de wedstrijd in Cottbus en draaide hij daarna een rekoefening in elkaar die zijn gelijke niet kent. Zonderlands olympische oefening kent drie vluchtelementen (Cassina-Kovacs-Kolman), die aan elkaar zijn geknoopt. Het is niet eerder vertoond.


In Montpellier ging de oefening nog mis door een materiaalprobleem. In Maribor was de kür aan rek wel raak. Wammes raakte in dezelfde wedstrijd geblesseerd aan de knie. Toen moet hij al geweten hebben wat donderdag officieel werd: het olympisch ticket behoort toe aan Zonderland.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden