Zonderland slaagt voor eerste test

COTTBUS - Turnen

Wereldbeker

Als Jeffrey Wammes en de Zutphense rechter niet tussenbeide waren gekomen, zou turner Epke Zonderland de komende week zijn olympische ticket toegewezen hebben gekregen. Hij voldeed vrijdag bij het Toernooi der Kampioenen in Cottbus aan de aanvullende eis voor olympische kwalificatie.

Zonderland, de regerend Europees kampioen op rekstok, toonde in de smoorhete Lausitz Arena het gewenste vormbehoud. Hij deed, waarvoor hij volgens de rechter en het olympisch kwalificatiesjabloon eventueel nog drie toernooien de tijd had. Netjes turnend, met een behoudend programma van 22 rondzwaaien en twee vluchtelementen, scoorde hij 15,000 punten. De eis voor vormbehoud was 14,500.

Waar de turnbond KNGU en het nationaal olympisch comité de Fries normaliter hadden aangewezen, moet er nu, na de uitspraak van de rechtbank in Zutphen, gewacht worden op de week na 10 juni, na de laatste wereldbeker in Gent, de vierde wedstrijd uit de reeks die de rechter wil laten meewegen. Dan pas zal topsportmanager Hans Gootjes namens de turnbond KNGU het verdict uitspreken.

Het is Epke of Jeffrey. Het is de Europees kampioen rekstok versus de beste sprongspecialist van Nederland. Het is de finalist van rek en brug in Cottbus tegen de finalist op sprong in datzelfde Oost-Duitse sportstadje.

Om Zonderland straks met recht en reden aan te wijzen, is er bewijsmateriaal nodig, bewijs van zijn internationale kwaliteit. Een wedstrijd als de wereldbeker in Cottbus, waar zelfs olympisch ringenkampioen Chen Yibing uit China is verschenen, paste in dat stramien.

Zonderland was echter volgens zeggen niet bezig met al die grote namen of met een fraaie uitslag. Hij wilde maar één ding. 'Ik was hier voor vormbehoud. Ik kwam hier niet voor de score of voor een plek in de finale.'

De Fries, in 2010 nog winnaar in Cottbus, was nerveus geweest. De hele toestand, inclusief een rechtzitting in Zutphen, had hem meer aangegrepen dan gedacht. 'Ik voelde druk voor deze wedstrijd. Ik heb niet echt uitgekeken naar deze middag. Het was niet van effe lekker mijn rekstokoefening turnen.'

De stress probeerde hij te verdrijven met een langgerekte voorbereiding. Uiteindelijk was hij na een lange middag pas om 16.20 aan de beurt. Hij voerde zijn opdracht vlekkeloos uit. De Yamawaki, het element waarmee hij bij de WK in Tokio de lonkende medaille en daarmee verbonden directe plaatsing voor de Spelen verspeelde, had hij geschrapt.

De uitgangswaarde was conservatief gekozen: 6,7 punten. 'Ik kan 7,7 turnen', verduidelijkte de turner zijn uitgangspunten in Cottbus. Hij werd met 8,3 (van de 10 mogelijke punten) gewaardeerd voor zijn uitvoering. De 15,000 punten hadden bij Zonderland voor een 'ontlading' gezorgd. De buit was binnen.

De 15,000 is uiterst mager als je die afzet tegen de topscore van Zonderland bij de WK van 2010 in Rotterdam. Toen haalde hij WK-zilver met de score van 16,033. Een jaar eerder in Londen was het hetzelfde eremetaal geweest met 15,825. In Tokio, bij de WK van 2011, viel hij tegen op rek, met 15,133 en 14,833 (finale).

De speaker klopte in Cottbus het sfeertje op. Hij sprak van de strijd tussen Zonderland en Wammes. 'Het gaat om de olympische worst, wie reist er deze zomer naar Londen?'

Zonderland deed wat-ie moest doen. De Hollandse vraag, mag hij nou, viel nog niet te beantwoorden. Er volgen nog drie wedstrijden, de EK van Montpellier en de wereldbekers van Maribor en Gent. 'Ik ga in al die wedstrijden voor mooie scores. Ik benader het positief.'

Naar concurrent Wammes had hij niet gekeken. Ze zitten in het hotel weer aan dezelfde tafel, maar meer is er nu even niet tussen de twee turners die naar de Spelen willen. 'Er is wel wat gebeurd', benadrukte Zonderland nog maar eens de situatie.

Voor Wammes was het ook een bijzondere dag. Hij haalde op sprong, met 15,837 punten de eis van vormbehoud. Na rek heeft hij nu ook op het sprongpaard voldaan aan de kwalificatie-eis van bond en olympisch comité. Er is voor twee mondiale toppers echter maar één ticket te verdelen. Dat blijft de crux van het hele gevecht in rechtszaal en turnarena.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden