Zonderland scoort '16-plus' geheel volgens planning

Na een rumoerige week, is turner Epke Zonderland zondag in Gent gewoon bij de les. De weg naar Londen is tot in detail uitgetekend.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN VOLKERS

GENT - Turnen

Wereldbeker

Wie dacht dat Epke Zonderland donderdag na de definitieve olympische capitulatie van Jeffrey Wammes een juichrondje door de turnzaal had gelopen, zat ernaast. De Friese gymnast betoogde zondag na zijn overwinning in de wereldbeker van Gent dat hij Wammes er liever bij had gehad in België; zonder tegenstander geen goed duel.

Het is niet voor niets dat Zonderland al twee jaar op rij de titel van Sportman van het Jaar mag dragen. De blonde luchtacrobaat is van een vooroorlogs soort sportiviteit. Zijn overweging bij de afzegging van de aan de knie geblesseerde Wammes paste in dat stramien. 'Je baalt voor Jeffrey, dat hij de tweede week op rij de kans niet krijgt zijn kunnen te tonen. Maar je baalt ook dat de strijd niet doorgaat.'

Zonderland had in Gent, in de laatste van vier olympische kwalificatiewedstrijden, Wammes graag nog eens met flink verschil willen verslaan om de laatste twijfels over een gerechtvaardigde uitzending naar Londen uit te bannen. Het lukte hem al in Cottbus en in Maribor, waar hij 'aan de stok' de finales won.

Bij de EK in Montpellier gokte hij met een waaghalsoefening in de kwalificatie, de blauwdruk van zijn olympische oefening, en kon hij net als Wammes voortijdig het toernooi verlaten. Twee keer knikkerde hij tegen het schuimrubber na een gemiste greep naar de stok.

Een week later, in Slovenië, had Zonderland zijn revanche te pakken. Hij turnde aan de rekstok zijn nu al befaamde drievoudige vluchtcombinatie, de Cassina-Kovacs-Kolman, goed voor een score van 2,1 punten. Hij kreeg als eindscore 16,275 (met een uitgangswaarde van 7,9).

Wammes kwam door een knieblessure - breuk in het bot van het scheenbeen - niet eens aan de start van een van de finales in Maribor. Iedereen wist: nu is de door de Nederlandse rechter verordonneerde strijd gestreden. Het duel Zonderland-Wammes was trouwens nooit echt tot wasdom gekomen.

'Ik voelde met dat hoge cijfer de druk van mijn schouders vallen', vertelde Zonderland zondag na zijn zege in België over zijn topdag in Maribor. Alles begon voor hem in de goede richting te ontwikkelen. Ook in die staat van groot vertrouwen had hij graag nog eens in dezelfde zaal als Wammes, zijn vooral juridische uitdager, willen staan.

Toen dat niet kon, concentreerde de vicewereldkampioen van 2009 en 2011 zich op een manier die weinig in de Nederlandse topsport kunnen. Hij turnde in de Topsporthal Vlaanderen te Blaarmeersen twee persoonlijke records, op brug en rek. De score op brug, 15,800, was bij de WK in Tokio goed geweest voor de wereldtitel.

De winnaar in Japan, de Amerikaan Leyva, scoorde in oktober 2011 15,633. Het Nederlandse resultaat in Gent was goed voor zilver. De Vietnamees Phuoc Hung schoot uit zijn slof: 15,925.

Op rekstok was er echt niemand die in de buurt kwam van Zonderland. Hij turnde opnieuw een '16-plus', zoals hij zich had voorgenomen. Boven op de stok liet hij in de slotfase nog een hele draai na een disloc achterwege. Het was een ingeving. Zijn uitgangswaarde viel tweetiende punt terug, naar 7,7.

De turner had geen moment spijt. De 16,400 stemde hem uiterst tevreden. Het was slechts 0,041 verwijderd van de WK-score van de Chinese wereldkampioen Zou Kai. De beheersing boven op de stok hielp daarbij. 'In een split-second besluit je tot zoiets. En laat je die draai achterwege.' Zijn intuïtie had hem gereden, want het had ook anders kunnen uitpakken, meende de wereldbekerwinnaar uit Heerenveen.

Hij turnde in Gent op de stok van Janssen & Fritsen, terwijl hij de voorbije maanden bijna uitsluitend doorbracht aan de rekstok van het Franse Gymnova. Dat merk installeert zijn toestellen in de olympische turnhal van Londen. Zonderland heeft ook daarin geen enkele concessie aan zijn olympische voorbereiding gedaan.

De olympische aanwijzing, in februari door de rechter nietig verklaard, staat voor woensdag op het programma. Maandag moeten de coaches Knibbeler en Van Bokhoven, consulent Bron en jurylid Reimering de papieren inleveren voor een bijeenkomst op dinsdag. Woensdag komt de witte rook van topsportmanager Hans Gootjes die in Gent ontbrak.

Zonderland: 'Dat moet formeel. We moeten voorkomen dat er iets over het hoofd wordt gezien.'

Komende zondag in Rotterdam organiseert de gymnastiekbond een NK in alle disciplines, waarbij Epke Zonderland nog een laatste toestelfinale turnt.

Hij zal zijn 'triple' doen voor het Nederlandse publiek. Dat zal best druk geven, overdreef het wedstrijdbeest zondag in België.

Overwinning Van Gerner

Céline van Gerner (17) lijkt de opvolger van Suzanne Harmes als Nederlandse turnster op de Olympische Spelen. Zondag in de laatste van vier olympische kwalificatiewedstrijden won Van Gerner de wereldbeker van Gent op het onderdeel brug ongelijk. Het was haar derde internationale zege in drie maanden.

Haar score op brug was indrukwekkend. Van Gerner, eigenlijk een balkspecialist, kwam tot een puntentotaal van 14,950. Daarmee zou zij bij de WK van vorig jaar de bronzen medaille hebben gehaald. Wereldkampioen werd daar de Russische Komova met 15,500 punten.

Van Gerner krijgt woensdag te horen of zij naar de Spelen wordt afgevaardigd. In een eerder stadium werd Wyomi Masela voorgedragen door de gymnastiekbond KNGU. Dat besluit werd vernietigd door de rechter. Hij schreef vier extra kwalificatiewedstrijden voor, waarin Masela door blessures drie keer ontbrak en Van Gerner uitblonk.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden