Zonderland en Van Gerner weten waar ze aan toe zijn

De aanwijzing van de twee olympische turners van Nederland heeft na maanden van juridisch gesteggel en extra wedstrijden tot de voorspelbare uitkomst geleid. Epke Zonderland en Céline van Gerner, de voorbije maanden met afstand de beste Nederlandse gymnasten, worden deze zomer afgevaardigd naar de Spelen van Londen 2012.

AMSTERDAM - Voor Zonderland was de aanwijzing door de topsportmanager van de KNGU, Hans Gootjes, niet meer dan een herhaling van zetten. Op 2 februari was hij, toen door de interim-manager Ad Roskam, ook al aangewezen. Een gerechtelijke procedure gaf concurrent Jeffrey Wammes een extra kans, maar een kwetsuur aan de knie beëindigde die ongelijk gebleken strijd.


Het duel tussen Céline van Gerner (17) en de eerder voorgedragen Wyomi Masela (18) eindigde woensdagmiddag met een kreet van opluchting in Heerenveen. In het huis van trainster Marian Veldman wachtte Van Gerner het verdict van Gootjes af. In Oldenzaal was er een gil van ontzetting. Wyomi Masela en trainer Vincent Wevers kregen daar de afwijzing door Gootjes binnen.


De topsportmanager zei dat het telefoontje naar Masela en naar Wevers het moeilijkst was geweest. Hij vond hun emoties begrijpelijk. 'Het is toch alsof bij Nederland - Duitsland een glaszuiver doelpunt wordt afgekeurd', aldus Gootjes. Hij beloofde een gesprek onder zes ogen. 'Ik had ze bij mijn afwijzing het liefst in de ogen gekeken.'


Gootjes was na het overlijden van zijn dochter een jaar uit functie. Bij de eerste voordracht van de turners - de KNGU draagt in de procedure voor aan NOC*NSF - was hij slechts toehoorder. Toen, op 2 februari, besloot vervanger Roskam tot de aanwijzing van Zonderland en Masela.


In het nieuwe traject, met wedstrijden in Cottbus, Montpellier (EK), Maribor en Gent, was Gootjes weer eindverantwoordelijk. Hij zei woensdag dat de twee laatste wedstrijden voor de selectie van Van Gerner 'doorslaggevend' waren geweest. Gootjes: 'Bij de EK in Montpellier was hun prestatie nog identiek. Beiden zaten op 0,050 punt van de mondiale top-8 op brug en sprong. Verschil was er niet. Maar in de laatste twee wedstrijden, in Maribor en Gent, maakte Van Gerner de progressie.'


Van Gerner won in Gent een en in Maribor twee wedstrijden. In België was ze uitgelaten na haar topcijfer (14,950) op brug ongelijk. Het stond gelijk aan de derde plaats op de WK in Tokio, in 2011. Die virtuele verrichting werd bejubeld. Ze zag het als een extra argument ('het gaat om medaillekansen, nou dit is zo'n kans') om Gootjes te overtuigen.


In Gent ontbrak Masela door de knieblessure die haar een week eerder in Maribor ook al had geplaagd. Het deed de kans op de olympische uitzending van de sprongspecialiste ernstig slinken. Zij was in februari aangewezen op basis van de twee sterke sprongen in de olympische testwedstrijd (OTE) in Londen.


Daar ontbrak Van Gerner wegens een voetblessure. De turnster, in 2011 op balk genomineerd maar nog niet in het bezit van 'vormbehoud', begon vervolgens een inhaalrace die haar alsnog langs Masela bracht. 'Met dank aan Jeffrey Wammes', was haar analyse.


Aanvankelijk had Van Gerner, bijzonder sportief, ingestemd met de aanwijzing van Masela als de Nederlandse turnster in Londen. Toen Wammes een gerechtelijke procedure won en nieuwe kansen kreeg in het duel met Zonderland, stapte ook het meisje uit de Noordoostpolder naar de rechter. Ook zij kreeg vier extra kansen.


Woensdag werd die volharding beloond. Volgende week vertrekt Van Gerner met reserve Masela voor een tiendaags trainingskamp naar Parijs. Van de mannen gaat alleen Zonderland mee naar Frankrijk, Wammes bereidt zich in eigen land voor op de rol van reserve.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden