'Zonder stageplek groeit mijn studieschuld verder'

De student Medische Hulpverlening Randy Verheijen klaagt met vijftig anderen zijn opleiding aan. Zonder stageplek kan hij niet afstuderen en werken.

'Ik heb het laatst opgezocht, ik zou zo'n 21 duizend euro netto per jaar gaan verdienen.' Beeld Marcel Wogram
'Ik heb het laatst opgezocht, ik zou zo'n 21 duizend euro netto per jaar gaan verdienen.'Beeld Marcel Wogram

De vrienden van Randy Verheijen (24) hebben hun studentenkamers ingeruild voor een appartement. Maandelijkse studiefinanciering heeft plaatsgemaakt voor een salaris. Ze zijn wat Verheijen ook al een jaar had moeten zijn: afgestudeerd en aan het werk. 'Voor mij is het nog niet zover: ik moet nog zeker een jaar studeren, ondertussen blijft mijn studieschuld groeien.'

Dat de student vertraagd is, is niet zijn eigen schuld maar die van de opleiding, vindt Verheijen. Hij is één van de ruim vijftig studenten die een rechtszaak tegen de Hogeschool van Nijmegen en Arnhem (HAN) hebben aangespannen.

De studenten studeerden niet binnen vier jaar af omdat ze geen stage konden lopen. Ze houden de hogeschool daarvoor verantwoordelijk. Hun eis: 20 duizend euro per persoon per vertraagd studiejaar - in totaal goed voor een schadeclaim van ruim een miljoen euro.

De zaak draait om een bekend probleem bij de bachelor Medische Hulpverlening (BMH). De opleiding, die in 2010 begon, leidt studenten op tot ambulancehulpverleners, spoedeisendehulpmedewerkers en anesthesiemedewerkers. Dat is althans de bedoeling.

In de praktijk lopen de studenten tegen een obstakel op: het beroep waarvoor ze worden opgeleid is nog niet opgenomen in het BIG-register, de databank voor officieel erkende gezondheidswerkers. Ze hebben daardoor grote moeite een stageplek te vinden, eenmaal afgestudeerd komen ze niet aan het werk.

'Het was kiezen tussen thuis op de bank wachten op een stageplek, of aan een andere studie beginnen', zegt Verheijen die in 2011 aan de bachelor medische hulpverlening begon. In zijn derde jaar stonden zes maanden stage op het programma, maar zijn opleiding kon geen stageplek vinden. 'Ik heb zelf ook gezocht, maar zonder BIG-registratie wordt het moeilijk.'

En dus besloot Verheijen, net als meer studenten, over te stappen naar de (verkorte) studie verpleegkunde. Via deze omweg, plus nog een aanvullende opleiding, hoopt hij uiteindelijk alsnog op zijn droomplek, de spoedeisende hulp, terecht te komen.

Het is een kostbare omweg. 'Reken maar uit', zegt Verheijen. 'Dat is twee jaar extra collegegeld van 2.000 euro per jaar. Ik heb geen recht meer op studiefinanciering en gratis ov, dus ik moet lenen.' De verpleegkundestudent heeft tot nu toe 13 duizend euro geleend. 'Daar komt elke maand 500 euro bij.' En vooral: twee jaar aan gemist inkomen. 'Ik heb het laatst opgezocht, ik zou zo'n 21 duizend euro netto per jaar gaan verdienen.'

Tel daar gemiste pensioenopbouw bij op, zegt Gabriël van Rosmalen van het Landelijk Studenten Rechtsbureau, dat de vijftig studenten bijstaat. 'En je begrijpt dat de eis van 20 duizend euro per student per jaar aan de lage kant is.'

De zaak van de studenten lijkt kansrijk. Dit voorjaar deed de rechter uitspraak in een vergelijkbare rechtszaak. Honderd studenten medisch hulpverlening van de Hogeschool Utrecht hadden precies hetzelfde probleem als de studenten van de HAN hogeschool en claimden samen zo'n twee miljoen euro. De rechter gaf de studenten gelijk. Hogeschool Utrecht is inmiddels tegen de uitspraak in beroep gegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden