Zonder slagroom

WILMA DE REK

Ingredïenten:

500 gram aardbeien 1 ons steurgarnalen (gekookt)

1 eetlepel fijngesneden rode ui

1 eetlepel olijfolie

Paar druppels rodewijnazijn

zout

1

Houd vier mooie aardbeien apart voor de garnering.

2

Pureer de rest van de aardbeien met de rode ui in een blender.

3

Breng op smaak met zout en een paar druppels rode wijnazijn.

4

Roer er 1 eetlepel olijfolie door.

5

Zet koud.

6

Verdeel de gazpacho over vier mooie glazen, leg de garnalen in het midden en versier de glazen met in partjes gesneden aardbei.

Wat eten we?

'Dit is een echt hoogzomergerecht. Een zongerecht. Eigenlijk moet je dit buiten eten, aan een tafel die gedekt is met mooi wit linnen. Dat je er een beetje deftig Engels bij zit. Gewone gazpacho kun je overal in doen, zelfs in een aardewerken kom, maar dit moet je dus echt in een mooi glas presenteren.'

Maar wat is het nou?

'Het is gazpacho van aardbeien, leuk hè? Met garnalen. Een voorgerecht. Ik was een keer in Mallorca en kreeg een amuse, die ik niet meteen kon thuisbrengen. Ik kende de smaak wel maar ook weer niet. Dus ik proeven en proeven, tot ik ineens wist: verdomd, het zijn aardbeien! Maar dan zout.'

En toen?

'Toen ging ik thuis experimenteren. Knoflook werkte niet, dat was te overheersend, maar met een beetje rode ui wordt de smaak precies goed. De wijnazijn heb je nodig voor het zuurtje, de frissigheid trekt de smaak van de garnaal omhoog.'

Geen balsamico.

'Nee, dat wordt voor nagerechten met aardbeien wel gebruikt maar voor dit gerecht is balsamico veel te zoet.'

En wat hebben aardbeien en Engeland precies met elkaar?

'Nou ja, eigenlijk niet zo veel. Tijdens Wimbledon worden er altijd aardbeien met slagroom gegeten, maar verder zijn aardbeien niet specifiek Engels. Er zijn in Engeland wel ontzettend veel rassen ontwikkeld. Ik vind de naam 'strawberry' zo leuk; aarbeien werden altijd op stro geteeld. Stro wordt nog steeds gebruikt om de planten schimmelvrij te houden.'

En kan dit ook als amuse?

'O zeker. Maar het is veel lekkerder als je méér hebt. Dus ik zou er gewoon een voorgerechtje van maken.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden