Zonder schroom de restjes mee vragen in het restaurant
Tas-Toe probeert de doggybag gewoon te maken, want er wordt te veel eten verspild. Al bijna 150 restaurants doen mee.
Nederlanders heten een zuinig volk te zijn. Maar waar het gaat om voedsel presteren we het toch om jaarlijks voor ongeveer 2,6 miljard euro weg te gooien. De horeca doet daar vrolijk aan mee door nog eens 51 duizend ton voedsel in de afvalbak te laten verdwijnen.
De oplossing voor de verspilling in restaurants is simpel en in andere landen allang volledig geaccepteerd. Toch wil het in Nederland maar niet lukken. Juist de angst om zuinig gevonden te worden lijkt de reden dat de doggybag hier maar niet van de grond komt.
De dames van Tas-Toe willen daar verandering inbrengen en binden de strijd aan tegen de verspilling. 'Eenvijfde van al het eten dat in restaurants wordt weggegooid komt van het bord van de gast. Het is zo jammer dat het nog steeds niet sociaal acceptabel is om om een doggybag te vragen. Daarom doet niemand het', stelt Nelske Thalen (27). Thalen is een van de zeven vrouwen die aan de geboorte stonden van Tas-Toe. Het was geen ingewikkelde bevalling: in een half uur lag het concept op tafel. 'We deden mee aan een Traineeship voor Wereldverbeteraars en waren er al snel uit dat we iets met voedsel wilden doen.'
Het doel was eveneens eenvoudig: binnen vier maanden 125 restaurants vinden die zich bij Tas-Toe aan zouden sluiten en doggybags aan willen bieden. De teller staat inmiddels op 146 en de periode is nog niet voorbij. In grote steden als Amersfoort, Utrecht, Den Haag en Amsterdam wisten ze al een groot aantal ondernemers te overtuigen. Er zijn al restaurants die de weg naar Tas-Toe zelf weten te vinden.
Zo kwam pannenkoekschip De Klipper in Heerenveen Tas-Toe via Twitter op het spoor. 'We gooien wekelijks zoveel weg, echt verschrikkelijk in deze tijd van crisis. Daarom bieden we al jaren doggybags aan, maar mensen doen er toch nog een beetje raar over', vertelt eigenaresse Greet Speckmann. Toen ze over Tas-Toe hoorde, meldde ze zich direct aan. 'Het zou mooi zijn als mensen zich wat minder gegeneerd voelen als ze om een doggybag vragen, nu kijken ze eerst om zich heen of iemand het kan zien.'
Daarom deed de Partij voor de Dieren vorig jaar al eens een verwoede poging om de horeca te verplichten doggybags te gebruiken. Uit een onderzoek onder duizend restaurantbezoekers bleek namelijk dat, als het hun aangeboden zou worden, maar liefst 68 procent gebruik zou maken van de mogelijkheid restjes mee naar huis te nemen.
Ook ASN Bank vindt verspilling zonde en daarom organiseerde de bank een zogenoemde FoodBattle. Tas-Toe mocht het deze maand in de finale opnemen tegen de populaire site Thuisafgehaald.nl en won met maar liefst 543 stemmen. 'Er waren in totaal 700 stemmen te verdelen die 5 euro per stuk opbrachten. We hadden ons hele netwerk ingezet', vertelt Nelske Thalen trots.
Wat ze met het geld gaan doen is nog niet helemaal duidelijk, want in tegenstelling tot andere initiatieven als Foodiebag, een ingenieus systeem waarmee gasten met een klein lepeltje duidelijk kunnen maken dat ze hun overgebleven eten mee willen nemen, is Tas-Toe slechts een platform, geen product. 'De restaurants die zich bij ons aansluiten krijgen alleen een plaatsje op de website en een sticker die ze op hun raam kunnen plakken, zodat gasten weten dat ze zonder schroom de restjes mee kunnen vragen. We houden er verder niets aan over. Het is ons er echt om te doen de doggybag sociaal acceptabel te maken.'
undefined