Zonder rekenmeester CPB liegt iedereen

Van onze verslaggever Ferry Haan

Balkenende en Bos debatteerden over de financiën en spraken in armoede af om vanmorgen om negen uur bij het CPB op de stoep te staan. Dat bureau zou het moddervechten moeten beslechten. Dat hadden de politici eerder moeten bedenken, want het CPB lukt dat nooit voor woensdag. De lijsttrekkers kunnen zich deze gang beter besparen.

Traditioneel rekent het CPB alle verkiezingsprogramma's door. Bij de vorige verkiezingen deed een record aantal partijen mee en toonde bijvoorbeeld ook de SP aan dat haar programma financieel uitvoerbaar is. Voor de politieke partijen is de doorrekening een pijnlijk proces, waarbij alle plannen concreet moeten worden uitgelegd. Het resultaat geeft hierdoor vaak beter aan wat de partijen echt van plan zijn dan de voornemens in het verkiezingsprogramma.

Het planbureau heeft nu vanwege tijdgebrek de programma's niet kunnen bekijken.

De meeste partijen hebben een financiële paragraaf aan hun verkiezingsprogramma van vorig jaar toegevoegd. In de kerstvakantie moesten de partijen nog gaan schaven vanwege een nieuwe financiële tegenvaller. Het CPB voorspelde dat een bezuiniging van minimaal 10 miljard nodig zal zijn om een tekort in 2007 te voorkomen. Ook hierop hebben zo ongeveer alle partijen creatief gereageerd.

Het is bij geen enkele partij helemaal in orde. 'Het CDA boekt 1 miljard te veel aan bezuinigingen op het ambtenarenapparaat in. Dan moet je de helft van alle rijksambtenaren ontslaan', roept de VVD. 'De VVD boekt 2 miljard euro te veel in als besparing door loonmatiging', joelt het CDA. De coalitiepartners beschuldigen de PvdA ervan te pronken met een 'structureel overschot', terwijl de partij feitelijk een tekort presenteert.

Krachttermen als 'liegen' en 'kiezersbedrog' blijven achterwege tussen de VVD en het CDA, die met elkaar verder willen. Maar de PvdA wordt niet gespaard. Zalm stelt dat Bos liegt, omdat hij de 2 miljard euro die Bos bespaart door de OZB-belasting niet te schrappen, twee keer weggeeft. Het twee keer weggeven van één bedrag geldt in de politiek als een doodzonde. Dit overkwam ex-LPF-fractievoorzitter Harry Wijnschenk bij zijn eerste optreden in de Tweede Kamer en daar ging zijn politieke carrière.

Bos ontkende gisteravond in Netwerk, in debat met Zalm, dat hij dit bedrag twee keer wil uitgeven. De term 'leugenaar' viel overigens niet.

Bos wil de helft van het OZB-geld gebruiken voor het behoud van de Melkertbanen en andere maatregelen in de sociale zekerheid, en de andere helft voor belastingverlagingen. Dat zou de sociale partners geboden kunnen worden in ruil voor aanhoudende loonmatiging.

Hoe het ook zij, zolang het CPB er zich niet mee bemoeit, kiften de politieke partijen met elkaar. Vermakelijk is het zeker, maar de termen 'verharding' en 'spelen op de persoon' zijn al gevallen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden