Zonder navigatiesysteem weet je pas écht waar je rijdt

De beroemde Amerikaanse (historische) autoweg: Route 66.Beeld getty

In het opiniekatern van deze krant vind je tegenwoordig de rubriek '180 graden', over mensen die ergens flink van mening over veranderden. Ik vroeg me af of mij dat ooit was gebeurd en overwoog me aan te melden met mijn bekering tot navigatiesoftware.

In mijn oude opvatting beroofde een gps mensen van elk vermogen zich op een plek te oriënteren. Het succes van TomTom NV leidde tot een wereld vol gemakzuchtige wezens zonder richtinggevoel en benul van hun omgeving. Toen 97,97 procent van de westerse mensen al met een schermpje reed, was ik derhalve nog fijn bezig met het rommelen met papieren kaarten, het kijken naar borden en het opendraaien van het raam om de weg te vragen.

Toen kwam ik een keer na vijf mislukte pogingen midden op de weg te draaien een uur te laat op een afspraak, kocht een aftandse TomTom en realiseerde me dat ik ijdel op de bok van mijn paardenkar had gezeten, terwijl de rest van de wereld het gemak van de T-Ford al had ontdekt. Noem het een bekering waarin TomToms Harold Goddijn optrad als hogepriester. Voortaan ging ik ook in het buitenland auto's huren met navigatie.

Ik was dermate born again dat ik zelfs in het land waar je je eigenlijk niet kúnt verrijden, de VS, vond dat ik navigatie nodig had. Helaas bleek er iets niet helemaal goed met die Amerikaanse gps. Wat ik ook probeerde - vooraf opladen, ander kabeltje, andere batterij - het ding hield er steevast halverwege elke rit mee op.

Papieren kaarten had ik als bekeerling niet. En dus moest ik ineens weer naar de borden kijken, mensen met open raam de weg vragen en me oriënteren in de omgeving. Ineens voelde ik hoe duizenden luie hersencellen hun werk weer deden.

Voor het eerst in jaren wist ik weer precies waar ik reed. In tijden heb ik me niet meer zo goed gevoeld achter het stuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden