'Zonder mijn familie ben ik niks'

Portret van een kind in zijn slaapkamer. Dit ben ik: Liedeweijn Veldman (8)

Liedeweijn Veldman: `Mijn tante en mijn moeder werken hard en hebben een gezin, dat zou ik later ook wel willen.' Beeld Adriaan van der Ploeg
Liedeweijn Veldman: `Mijn tante en mijn moeder werken hard en hebben een gezin, dat zou ik later ook wel willen.'Beeld Adriaan van der Ploeg

Met wie woon je?

Met mijn vader Michiel, mijn moeder Cindy en mijn kleine zusje May-la. Ze is 2,5 jaar en we spelen vaak samen, bijvoorbeeld 'paardje' op de bezem.

Op welke school zit je?

Op de Eerste Almeerse Montessorischool. Ik zit in groep 5, in een gemengde klas met groep 6. Normaal mogen kinderen pas vanaf groep 6 op kamp, maar ik mocht nu al. We sliepen twee nachtjes in een huisje in Zeewolde met een zwembad.

Heb je huisdieren?

Ja: vijf vissen, drie salamanders en drie katten. De katten vind ik het leukst. De oudste, Hector, hebben we al twaalf jaar, vanaf toen mijn ouders net verkering kregen. De andere twee zijn Molly en haar kitten Max, ze stoeien vaak.

Hoe zou jouw lievelingsdag eruitzien?

Dat was toen mijn zusje werd geboren. Ik had eindelijk iemand om mee te spelen. Ik zou er nog wel eentje willen, maar mijn vader is al 40.

Wat zijn je hobby's?

Ik teken en schilder mensen na. Soms met waterverf en soms met potlood of pen. Ik heb het van mijn moeder en die heeft het weer van mijn opa.

Wie zou je wel een dagje willen zijn?

Mijn tante of mijn moeder. Ze werken hard en hebben een gezin, dat zou ik later ook wel willen. Mijn tante woonde heel lang bij opa en oma in huis, maar nu heeft ze net een eigen huisje gevonden. Als ik groot ben, ga ik ook heel lang bij mijn ouders wonen.

Wat wil je later worden?

Geschiedenisjuffrouw. Dan zou ik vertellen over de Gouden Eeuw. Ik heb mijn zusje geleerd waar China ligt. Ik vroeg: waar wil je naartoe? Toen wees ze China aan op de kaart. Nu ze weet hoe het heet, praat ze heel vaak over China.

Wat is je grootste droom?

Dat ik heel lang leef zodat ik meer dingen in mijn leven kan doen, zoals zwemmen, basketballen, volleyballen en voetballen. En boogschutten, mijn leukste hobby.

Waar zou je graag naartoe op vakantie gaan?

Naar Suriname. Mijn moeder, opa en oma komen ervandaan. Mijn moeder zegt dat Suriname veel cultuur heeft. Het is er bijna altijd zonnig. Ze kookt vaak Surinaamse bami.

Hoeveel zakgeld krijg je?

Als ik klusjes doe, zoals afwassen of stofzuigen, krijg ik 1 euro. Dat doe ik best vaak. Nu ben ik aan het sparen voor een pop van de meiden van Monster High.

Wat is je belangrijkste bezit?

Familie. Zonder hen ben ik niks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden