Column

Zonder luchtjes afval composteren in de keuken

Groente- en fruitafval verdwijnt veel te vaak in de vuilniszak. De Bokashi biedt mogelijk uitkomst.

Pieter Hotse Smit
null Beeld anp
Beeld anp

Het probleem met groente- en fruitafval is dat Nederlanders amper bereid zijn het netjes te scheiden. 'Ze willen simpelweg niet met die kledder lopen en gooien het maar bij het restafval', zegt Marcel van Westerhoven van Crem, een consultancybureau voor duurzaamheid.

Uit onderzoek van het bureau blijkt dat de inhoud van de groene container voor het overgrote deel (93 procent) uit tuinafval bestaat, de 't' uit gft. In de twee onderzochte regio's belandt maar liefst 95 procent van het keukenafval (groente en fruit) bij het restafval.

De Bokashi fermenteeremmer is één van de opties die uitkomst kan bieden om Nederlanders ook de 'g' en het 'f' te laten scheiden, denkt Van Westerhoven. De belofte van de fabrikant is dat de in Japan ontworpen emmer binnen kan staan, omdat er geen luchtjes vrij komen. Dit verlaagt mogelijk de drempel om afval te scheiden. Binnen drie weken zou de emmer met een inhoud van 16 liter bruikbare compost moeten opleveren. Dit gebeurt met behulp van een mix van 'effectieve micro-organismen', die de gebruiker met het afval moet vermengen.

Maar dan moet het wel werken. Thomas Kuyper, hoogleraar bodemkwaliteit van Wageningen Universiteit, heeft daar zijn twijfels over. Het is volgens hem maar zeer de vraag of het fermenteerproces met de micro-organismen wel goed op gang komt en dus zo waardevolle compost oplevert. 'Recent onderzoek laat op zijn best tegenstrijdige resultaten zien', zegt Kuyper.

Product: Bokashi

Prijs: euro 57,95

Verkrijgbaar: o.m. Greenjump.nl en Ecomondo.nl

Oordeel: ***

Voordelen

Gijs Langeveld, gft-expert namens de Vereniging Afvalbedrijven, ziet betere manieren om groente- en fruitresten te verwerken. 'De beste route is volgens ons vergisten en composteren in een van de 25 gft-verwerkingsinstallaties in Nederland.' Ook Van Westerhoven van consultancy Crem denkt er zo over. 'Het wordt dan professioneel verwerkt, terwijl het composteren thuis lang niet altijd goed gaat.'

Dit alles neemt niet weg dat er voordelen zitten aan groente- en fruitafval thuis verwerken. Helemaal als het alternatief is dat het met het restafval de verbrandingsoven in gaat. In de stadscentra van Amsterdam en Den Haag wordt rest- en gft-afval helemaal niet gescheiden.

Met thuiscomposteren gebeurt dit wel. Bovendien wordt, of het nu via de Bokashi of de ouderwetse composthoop is, inzameling voorkomen, zegt Van Westerhoven. 'Het scheelt weer ritjes met de vuilniswagen.'

null Beeld
Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden