Column
Zonder last en ruggegraat
Loek Hermans wordt toch geen waarnemend burgemeester van Zutphen. Hij was al door de minister van Binnenlandse Zaken naar voren geschoven en half door de Kroon benoemd. Er waren verkennende gesprekken - zelf vond Hermans het een mooi baantje - tot op het laatst de SP-fractie in de Zutphense gemeenteraad besloot haar steun in te trekken.
Toen ik voor het eerst las dat Hermans richting Zutphen werd gestuurd, ben ik van mijn stoel gevallen. Die man had er net bij het thuiszorgbedrijf Meavita zo'n financieel potje van gemaakt dat de Ondernemingskamer van het Amsterdamse Gerechtshof niet alleen sprak van 'wanbeleid', maar ook nog eens aan de curatoren toestemming gaf de kosten van het gerechtelijk onderzoek - 155.000 euro - op Hermans persoonlijk te verhalen. Noodgedwongen stapte Hermans daarna op als fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer.
Het zegt iets over de beroepsopvatting van Hermans dat hij dacht aan zijn talloze bijbanen snel weer een nieuwe te kunnen toevoegen, en het zegt ook iets over het Old Boys Network dat er ook zo snel weer een baantje voor hem was gevonden.
Overigens is de troep bij Meavita nog lang niet opgeruimd, aldus Paul Fentrop in een nieuwsbrief van het Nederland Governance Genootschap. Zo weigerde Ada van der Veer, voormalig lid van de raad van commissarissen van Meavita, af te treden als voorzitter van de Monitoring Commissie Accountancy van de NBA, de beroepsvereniging van accountants. Het netwerk vond dat, ondanks het Meavita-echec, met haar integriteit alles in orde was en liet haar gewoon zitten, zodat wij straks iemand hebben die gaat controleren, terwijl zij er zelf niets van heeft gebakken.
En dan hebben wij het nog niet eens over de ondergang van KPNQWest, waarbij Ada van der Veer behoorde tot de groep, die werd aangeklaagd voor een schadevergoeding van 4,2 miljard. Dat was een frauduleuze zaak die destijds in stilte werd geschikt met de gedupeerden. Dat KPNQWest had geopereerd als een criminele organisatie bleef wel hangen en als dit drama zich in haar geheel in de Verenigde Staten had voltrokken, zouden de betrokkenen vermoedelijk vandaag achter tralies hebben gezeten.
Maar niet in Nederland.
Dat bijbanenkoning Hermans jarenlang in de Eerste Kamer een belangrijke functie vervulde, moet ons ook aan het denken zetten. Officieel stemt een volksvertegenwoordiger zonder last en ruggespraak, wat betekent dat hij (of zij) op basis van zijn eigen mening een oordeel dient te vellen en dat het ongeoorloofd is wanneer hij (of zij) stemt in opdracht van anderen. Maar als je ziet met wie onze senatoren allemaal connecties onderhouden, zogenaamd om 'in voeling te blijven met de maatschappij', dan houd je je hart vast. Als ik Youp van het Hek was - beterschap zij met hem - zou ik boven dit stukje de kop plaatsen: 'Zonder last en ruggegraat', want daar lijkt het vaak op.
In 2016 zou er paal en perk gesteld kunnen worden aan al die nevenfuncties en bijbaantjes. Ook graag meer transparantie ten aanzien van lobbyisten en lobbygroepen, die op alle mogelijke manieren parlementariërs trachten te beïnvloeden. Zo vind ik het ongelooflijk dat de BOVAG en andere organisaties die de scootermaffia vertegenwoordigen er telkens maar weer in slagen om verbanning van scooters naar de gewone rijweg te verhinderen of ongedaan te maken. Elke keer komen zij aankakken met weer allerlei pseudo-onderzoekjes, waaruit zou moeten blijken dat wanneer het scheurend tuig niet langer de fietspaden onveilig mag maken, er nog méér ongelukken zullen gebeuren. Het wordt tijd dat de minister op dit punt eindelijk eens haar verantwoordelijkheid neemt.
Natuurlijk zijn er belangrijkere kwesties in deze wereld, maar het onvermogen om ten aanzien van de scooteroverlast veiligheid en gezondheid te laten prevaleren, is tandenknarsend. Ik begrijp dat het in Nederland nog nooit zo warm is geweest als in 2015. Heel wat mensen maken zich daar druk over, en vermoedelijk terecht. Maar tevens is er dit jaar in Nederland nog nooit zoveel corruptie geweest, en daar maakt eigenlijk zich niemand druk over.
Wanneer u mij vraagt wat ik als de foto van het jaar beschouw, is het de foto van de Maserati-man Hubert Möllenkamp, die met zijn zon gebruinde familie en kennissen aan het diner zit. Op de borden liggen enorme gekookte kreeften, rood van schaamte. Alleen op dat van Hubert zelf ligt een gebakken tong, zo groot, dat de vis aan beide kanten ruim over het bord uitsteekt. Dat was de Hollandse corruptie in het jaar 2015.