Overzicht

Zonder klachten naar de basisschool: het kabinet versoepelt de quarantaineregels voor het onderwijs

Op basisscholen hoeft niet meer de hele klas in quarantaine als drie kinderen positief zijn getest. Middelbare scholieren die in de buurt zijn geweest bij een besmet persoon hoeven ook niet meer thuis te blijven als ze zelf geen klachten hebben. Dit zijn de versoepelingen van de quarantaineregels die het kabinet dinsdagavond heeft aangekondigd.

Dylan van Bekkum
Een 18-jarig meisje uit Winterswijk zit eind vorig jaar thuis in quarantaine. Beeld Marcel van den Bergh
Een 18-jarig meisje uit Winterswijk zit eind vorig jaar thuis in quarantaine.Beeld Marcel van den Bergh

1 Basisscholen: niet meer met de hele klas in quarantaine

Tot dusver gold de regel dat als drie ­basisschoolkinderen in een klas met ­corona zijn besmet, de hele klas in quarantaine moet. Na het laatste OMT-advies is die regel nu versoepeld. Zolang leerlingen zelf niet positief zijn ­getest en geen klachten hebben, mogen ze gewoon naar school blijven ­komen. Ook kunnen ze naar de voetbaltraining of een andere vereniging.

Bij een langer durende uitbraak in een klas of een andere groep kinderen onder de 13 jaar, kan de lokale GGD alsnog besluiten een quarantaineadvies voor de hele groep te geven. Ook krijgen ouders het advies om hun kinderen niet bij opa en oma (of andere kwetsbare personen) op bezoek te ­laten gaan als er besmettingen in de klas zijn.

2 Scholieren en studenten: zonder klachten naar school en college

Voor middelbare scholieren en studenten in het mbo en hoger onderwijs tot 18 jaar worden de regels ook versoepeld. Als iemand dicht bij een huis­genoot, klasgenoot of medestudent is geweest die positief test, kan hij ­gewoon naar school, college of de sportclub – zolang klachten uitblijven.

Voor studenten boven de 18 jaar blijven de quarantaineregels voor volwassenen gelden. Ze hoeven niet in quarantaine na contact met een besmet persoon als ze meer dan één week geleden geboosterd zijn of in de afgelopen acht weken hersteld zijn van corona. Ze moeten dan wel klachtenvrij blijven.

Het versoepelen van de quarantaineregels in het onderwijs is niet ­zozeer het gevolg van nieuwe wetenschappelijke inzichten. Het OMT ­erkent dat de versoepelingen een risico zijn voor kwetsbare kinderen en de kans op ernstige coronaklachten ­onder kinderen en jongeren vergroot. Toch wordt de continuïteit van fysiek onderwijs nu belangrijker gevonden.

3 Cruciale beroepen in overleg aan het werk

Om het stilleggen van de samenleving te voorkomen zijn de quarantaineregels voor mensen in een cruciaal beroep ook versoepeld, zo liet minister Kuipers (Volksgezondheid) dinsdagavond weten in een brief aan de Tweede Kamer. Bepaalde werknemers die in nauw contact zijn geweest met een besmet iemand, kunnen nu toch naar hun werk komen.

Dit geldt voor mensen met beroepen waarbij de werkzaamheden van een bedrijf of organisatie (deels) stil komen te liggen als zij niet fysiek naar hun werk kunnen gaan. Een lijst met beroepen geeft Kuipers niet, dat mogen werkgevers in overleg met hun werknemers zelf bepalen. Wel moet een werknemer klachtenvrij zijn en zich vijf dagen lang testen, op de vijfde dag bij de GGD.

Dit artikel is aangevuld naar aanleiding van een Kamerbrief van minister Kuipers. In een eerdere versie van dit artikel werd vermeld dat het kabinet voornemens is de quarantaineregels voor cruciale beroepen te versoepelen, maar dit nog niet heeft uitgewerkt. Dat is nu wel het geval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden