Zonder John was een feest geen echt feest

Haagse evenementen moesten groots en nationaal aansprekend zijn, vond drummer John Tieleman. Zo ontstond Parkpop, het grootste gratis popfestival in Europa.

John Tieleman. Beeld
John Tieleman.Beeld

'Zijn er nog goede ideeën?' Met die vraag legde John Tieleman begin 1980 de basis voor wat zou uitgroeien tot het grootste gratis popfestival in Europa: Parkpop. Eind jaren zeventig was John directeur geworden van het semi-gemeentelijk Algemeen Haags Comité, dat in de vakantiemaanden en rond feestdagen kermissen en kleinschalige activiteiten organiseerde voor de bevolking van Den Haag.

Maar Tieleman vond dat Haagse evenementen groots en nationaal aansprekend moesten zijn. Aanvankelijk lag hij hierover in de clinch met de organisatoren van wijkfeesten, die alles liever bij het oude hielden, maar uiteindelijk legde men zich erbij neer toen bleek dat de nieuwe koers uiterst succesvol was. De Haagsche Paardendagen, de Europese Zeilrace voor Supercatamarans, het Haags Uit Festival, de City-Pier-City Loop en de Veronica Strandrace trokken tienduizenden bezoekers. Parkpop haalde zelfs de vierhonderdduizend.

Na zijn pensionering ging John door als organisator van Boulevard of Golden Oldies in Kijkduin en Coverclub De Uithof. Zelf trad hij daar op als drummer van coverband Moefit. Tieleman overleed 19 april aan de gevolgen van leukemie. Hij laat zijn vrouw Gita en twee zonen achter.

John Tieleman was de enige zoon van een Haagse winkelier in serviesgoed. In de jaren zestig volgde hij een opleiding op het Haagse Dalton College. In die tijd was Den Haag uitgegroeid tot de Nederlandse popstad nr. 1 dankzij de opkomst van bands als de Golden Earrings, Q65, Shocking Blue, Sandy Coast, The Shoes, Tee Set en The Motions. Net als andere Haagse jongens speelde hij in een bandje. Met The Highlanders trok hij in de weekenden door het land, tot zijn vader zei dat hij eerst zijn school moest afmaken. Na de middelbare school ging hij bedrijfseconomie studeren aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 1976 ontmoette hij Gita, met wie hij trouwde. Hij werkte kort op een ministerie en had nog andere baantjes totdat hij bij het Algemeen Comité terechtkwam.

In 1986 werd de ietwat oubollige naam veranderd in Evenementenbureau AHC en in 1990 leidde een grote fusie binnen de Haagse stadsgrenzen, waarbij ook de stichting Scheveningen Bad, Stichting Badplaats Kijkduin, de Ondernemersvereniging Binnenstad Den Haag en de Haagse VVV-kantoren betrokken waren, tot de Stichting Promotie Den Haag, waar John samen met Hans van de Weg, en na diens overlijden alleen, aan het roer stond.

'Zonder John geen echt feest'

'Hij was enorm gedreven, een perfectionist en iemand met enorm veel humor', omschrijft Jan Loman, uitvoerend organisator van Parkpop, de kracht van John Tieleman. 'Voor ieder evenement werd een draaiboek vervaardigd waarin tot in detail de zaken waren vastgelegd. Om een evenement goed en professioneel te laten verlopen wilde John dat iedereen zich daaraan hield. En iedereen deed dat ook.' Daarnaast kon hij geweldig goed met anderen opschieten. 'Zonder John was een feest geen echt feest', zegt echtgenote Gita.

Toen in 2002 de gemeente Den Haag besloot het mes in de activiteiten van de Stichting Promotie Den Haag te zetten, verloor ook Tieleman zijn baan. Samen met een vriend startte John Party Rental Company, die niet alleen evenementenbenodigdheden verhuurde, zoals tenten, meubilair en serviesgoed, maar ook de catering verzorgde.

In zijn vrije tijd was Tieleman een gepassioneerd autosportliefhebber. Hij had een eigen kartteam waarmee hij deelnam aan wedstrijden in Nederland en België. Ook haalde hij zijn racelicentie en deed mee aan enduranceraces voor sportwagens.

Vier jaar later richtte Tieleman een bedrijf op dat classic-popevenementen organiseert in Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden