'Zonder investeringen kunnen wijken uitgroeien tot no-go area's'

Amsterdam en Rotterdam moeten flink investeren in kansarme buurten, anders zouden er wel eens 'no-go area's' kunnen ontstaan. Dat schrijft Han Entzinger, hoogleraar migratie- en integratiestudies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, in een vandaag verschenen rapport over integratie in de twee steden.

In het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart hangen nabij het August Allebeplein waarschuwingsborden dat woningen in dit gebied met DNA-spray zijn beveiligd.Beeld ANP

In achterstandsbuurten wonen veel allochtonen. Volgens Entzinger is onder deze migrantengroepen een tweedeling te zien: een deel doet het steeds beter en verhuist, anderen blijven achter in een kansarme situatie. In de woningen die vrijkomen doordat de succesvolle mensen vertrekken, komen vervolgens weer nieuwkomers. Dat zijn steeds vaker migranten, onder meer uit Oost-Europa, die er slechts tijdelijk zitten.

'Hierdoor zal het minst aantrekkelijke deel van het woningbestand in de grote steden nog meer een doorgangshuiskarakter krijgen', aldus Entzinger. 'Met alle risico's vandien: verwaarlozing van woningen, gebrek aan sociale samenhang, kansarmoede, risico's voor de volksgezondheid en criminaliteit.'

'Als men deze wijken niet aan hun lot wil overlaten, is er alle reden om fors te investeren in de kwaliteit van de woningen en de woonomgeving, om goed toe te zien op de handhaving van regels, maar ook om daar te investeren in inburgering, onderwijs en voorzieningen op het gebied van gezondheid, sport en welzijn', zegt de wetenschapper. Anders zullen 'belangrijke delen van beide steden wel eens kunnen afglijden tot no-goareas voor de rest van de stedelijke bevolking'.

Taalbeheersing
Entzinger heeft de ene helft van het rapport De staat van integratie: Amsterdam-Rotterdam geschreven. De andere helft is van de hand van Paul Scheffer, hoogleraar Europese studies aan Tilburg University.
In de inleiding valt te lezen dat het rapport Amsterdam en Rotterdam inspireert tot gezamenlijke activiteiten op het gebied van integratie. De wethouders Andrée van Es (Amsterdam) en Korrie Louwes (Rotterdam) schrijven dat de twee steden 'een fors offensief op taalbeheersing' willen beginnen.

Louwes zei vandaag nog dat zij wel rekent op steun van het kabinet voor zaken als de taalprogramma's en het verbeteren van de leefbaarheid in Rotterdam-Zuid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden