Zonder hobbels investeren in groei

Rechtstreeks investeren in startende bedrijven is een optie die veel vermogende particulieren steeds meer aanspreekt. Met het doel deze 'informal investors' te behoeden voor veel voorkomende fouten, zijn er inmiddels fórmele netwerkorganisaties actief....

De suikeroompjes en tantes Agaath gingen hen voor. Informal investors zijn vermogende particulieren die aandelenkapitaal verschaffen aan jonge bedrijven die tevergeefs bij de bank aankloppen. De verschillen met normaal beleggen zijn talrijk. Zo gaat de investering in porties van tienduizenden, zoniet honderdduizenden guldens tegelijk, heeft de investeerder een bepaalde invloed op de bedrijfsvoering en is het risico van de belegging veel en veel groter dan bij openbaar verhandelde aandelen. Tegenover elk succes staan minstens enkele kostbare mislukkingen.

Nederland heeft enkele honderden tot enkele duizenden informal investors, ook wel aangeduid als business angels. Oorzaak van de grote marge in deze schatting is het definitieprobleem. Is de spreekwoordelijke tandarts die veertigduizend gulden steekt in de kapperszaak van zijn even spreekwoordelijke neef en verder rustig doorboort, een informal investor? Of moet die benaming worden gereserveerd voor de ondernemer die met succes een bedrijf opbouwt, het met nog meer succes verkoopt en de resulterende zak met geld vervolgens over een aantal starters verdeelt om hen vervolgens ook met raad terzijde te staan?

De betreffende schatting komt uit een onderzoek dat de Nebib onder 'zijn' investeerders liet verrichten. Deze netwerkclub, voluit de Nederlandse Beurs voor Investeringen in Bedrijven en Ondernemingen, is nu al enkele jaren actief in het bij elkaar brengen van ondernemers en investeerders. Op basis van anonieme profielen worden ingeschreven partijen op de hoogte gehouden van elkaars plannen en wensen. Bij concrete interesse wordt er een contact tot stand gebracht.

De methode heeft inmiddels navolging gekregen. Op regionaal niveau met bijvoorbeeld het Rotterdams Business Angels Netwerk RoBAN, terwijl de Nebib ook aan de wieg stond van een Europese organisatie op dit gebied, de European Business Angels Network EBAN. Aan dit soort intermediairs is blijkbaar een grote behoefte. Het eigen netwerk van startende en jonge bedrijven is immers niet heel groot en breidt zich zelden uit tot kringen van geslaagde ondernemers en miljonairs. Anderzijds krijgt de investerende partij, tot een aantal jaren geleden in een luxe positie verkerend, steeds meer concurrentie van andere kapitaalverschaffers. Zij willen zo veel mogelijk plannen in overweging kunnen nemen.

Afgezien van het bemiddelen tussen de twee partijen, spelen dit soort 'makelaars' ook een belangrijke rol in de informatievoorziening naar zowel kapitaalzoekende ondernemers als kansen zoekende investeerders. Voor de investeerders is er inmiddels ook een heuse belangenbehartiger opgericht, de stichting PartInvest. De stichting wil een platform zijn voor investeerders, onder andere in de hoop hen te behoeden voor veel voorkomende fouten.

Met dank aan de genoemde organisaties de volgende tips.

1. Mijd ondernemers die niet weten wat ze willen. Een businessplan van een pagina of tachtig is daar een teken van: als een en ander niet in tien minuten is uit te leggen, is er niet goed over nagedacht.

2. Mijd rendementsafspraken. De ondernemer moet geen loze beloften doen, de investeerder moet geen garanties eisen. Voor voorspelbaar rendement kan hij beter in Koninklijke Olie beleggen.

3. Mijd verwarring over de rol van de investeerder. Hij is geen opdrachtgever, geen leverancier, geen klant, geen interim-manager. Hij draagt mede het risico van de onderneming en zal uit dien hoofde een coachende of adviserende rol spelen, maar daarmee is de kous af.

4. Mijd het onderste uit de kan. Over de prijs waarvoor de investeerder een bepaald percentage van de aandelen verwerft, moeten beide partijen tevreden zijn. Buiten kijf staat dat de ondernemer de meerderheid van de aandelen moet houden. Ook het gevoel dat het zijn zaak is, moet overeind blijven.

5. Mijd het botsen van persoonlijkheden. De eigenwijsheid van de investeerder moet enigszins aansluiten bij de eigenwijsheid van de starter. Het moet klikken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden