Zonder gêne

Topmannen mogen topinkomens hebben. Maar waarom wordt de kloof met de werkvloer steeds groter?


In de bestuurskamers van de multinationals zal wel weer worden gemopperd dezer dagen: nou staan de heren alweer met naam en toenaam én hun salaris in de kranten. Bernard Dijkhuizen (Ziggo, 15.712.815 euro), Eric Meurice (ASML, 11.259.424 euro) en Peter Voser (Shell, 7.534.016 euro) gaan voorop in de parade zonder gêne. Nu weten alle werknemers bij Ziggo dat Dijkhuizen 174 keer zoveel verdient als zijzelf, gemiddeld. En dat het verschil groeit.


Vooropgesteld: in het bedrijfsleven gelden andere normen dan in de (semi-)publieke sector. Aan de schoolbestuurders, ziekenhuisdirecteuren en woningcorporatiebazen die meenden dat zij zich in salaris moesten meten met hun collega's in de vrije sector, komt dankzij wettelijke normen gelukkig langzaam maar zeker een eind. Dat onderscheid is terecht, want er is een verschil tussen echte ondernemers en mensen die doen of zij ondernemer zijn maar de bijbehorende risico's niet dragen.


Maar onderscheid valt ook binnen het bedrijfsleven heus nog te maken. Wie met bloed, zweet, tranen, de poten in de modder en een uniek talent een bloeiend bedrijf uit de grond stampt en duizenden mensen van werk voorziet, kan daarvan zonder scheve blikken ook zelf de beloning incasseren. Paradoxaal genoeg wordt juist deze categorie (Albert Heijn, Gerard en Anton Philips) meestal meer gedreven door status, bewijsdrang, geloof in eigen kunnen en de liefde voor het bedrijf dan door geld.


Topmannen als Dijkhuizen, Meurice en Voser hebben grote capaciteiten en dragen veel verantwoordelijkheid. Maar ze leiden niet hun eigen bedrijven. In wezen zijn zij slechts passanten. Natuurlijk verdienen zij veel meer dan de rest van het personeel, daar gaat het niet om. Maar waarom moet de kloof met de werkvloer steeds groter worden: gemiddeld 6 procent erbij voor de toppers - in tijden van aanhoudende loonmatiging voor gewone stervelingen.


Na jarenlange aarzeling greep de politiek vorig jaar voor het eerst in met de eenmalige crisisheffing van 16 procent voor inkomens boven 150 duizend euro.


Als dit de reactie van de topbestuurders daarop is, solliciteren zij naar verhoging en structurele invoering van deze belasting.


Raoul du Pré

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden