Zonder Gay Pride verdwijnt homoseksualiteit uit 't zicht

Een apart homofeest (U-pagina, 12 augustus) heeft wel degelijk waarde voor het welzijn van de homo. Indien een jaarlijks terugkerende Gay Pride (of iets dergelijks) niet meer zou plaatshebben, verdwijnt homoseksualiteit uit het zicht....

Verder is de Gay Pride gewoon een leuk feestje en bij leuke feestjes op deze schaal moet je niet gaan zeuren over hinderwetbepalingen. Tenslotte is het toppunt van homo-emancipatie natuurlijk niet de volledige samensmelting met de hetero-wereld. Je kunt van een club Harley Davidson-fanaten toch ook niet verwachten dat ze een clubdag gaan houden met Honda Goldwing-liefhebbers?

ALKMAAR Sander Zwart

Waardigheid

Als homo ben ik het moe de homoseksuele wereld gereduceerd te zien worden tot luidruchtige carnavals vol leer, bloot en make-up. Het beeld dat de mensen van ons hebben, is het beeld dat op tv het meest opvalt en dat is betreurenswaardig. Wat te denken van de andere homo's die juist niet opvallen en die zich niet met de scene kunnen of willen identificeren?

Wat leveren de homotochten nog op? Geld ongetwijfeld, maar verder? Laten zien dat wij ook bestaan? Nou, dat doel is al een tijdje bereikt, maar moet dat nog op die wijze? Kunnen we niet soberder gaan demonstreren en problemen waarmee andere homoseksuelen waar ter wereld te maken hebben, aan de kaak stellen? Provoceren, shockeren, heiligschennis en grof zijn, moeten misschien plaatsmaken voor meer waardigheid, tenue en toenadering. Er zijn immers homo's die ook gelovig zijn.

De sluimerende homofobie waar Hein Janssen voor waarschuwt (Forum, 9 augustus), is gegrond, want een wat geforceerde verdraagzaamheid jegens minderheidsgroepen kan snel veranderen in argwaan en geweld. Het zou goed zijn als homobewegingen zich daarvan bewust kunnen worden en een debat aanknopen.

TILBURG

Brice Willotte-Breteau Persiflage

Het geeft geen blijk van gevoel voor stijl om op de voorpagina een foto te plaatsen van een persiflage op de Heilige Vader in verband met diens opvatting over homoseksualiteit (de Volkskrant, 7 augustus). Door zijn positie is de bisschop van Rome immers niet in de gelegenheid zich te verweren tegen beledigingen in de media. De katholieke kerk van Rome, waarvan de paus het gekozen en gewijde hoofd is, heeft zich door de eeuwen heen een veilige schuilplaats betoond voor de naar schatting relatief veel homoseksuele gelovigen en kerkelijke medearbeid(st)ers, wier leven een stille wijding draagt in de dienst van God.

Men kan er zich terecht vragen over stellen dat de paus zich uitspreekt over de Gay Parade op Italiaans (en niet-Vaticaans) grondgebied. Het is echter zeer opmerkelijk de Heilige Vader daarom in een beledigende persiflage in een optocht voor te stellen en dat ook nog op de voorpagina van een dagblad in kleuren weer te geven. Dat een dergelijk schouwspel 200 duizend toeschouwers trok zegt op zichzelf ook niet veel. Immers, in ons land kijken jaarlijks miljoenen mensen, onder wie leden van allerlei christelijke kerken, naar St. Nicolaas. Zelfs in de meest starre reformatorische kringen vond de legende van de goede Sint ingang. En niet voor niets; er is immers maar een kleine marge tussen ernst en luim. De Heilige Vader in Rome is echter niet een legendarische figuur, maar een werkzame en beminnelijke kerkelijke functionaris. Hij dient niet zo maar belachelijk gemaakt te worden.

LEIDEN W. Herstel

Bang

Met instemming las ik het artikel 'Homo-moeheid' van Hein Janssen. Naar mijn gevoel is deze trend ingezet na de Gay Games Amsterdam (1998). Er kan inmiddels een lijvig dossier met artikelen en uitlatingen worden aangelegd, dat de stelling van Hein Janssen bevestigt.

Die verzameling kan worden uitgebreid met alle berichtgeving over het gechicaneer in r.k., anglicaanse, episcopaalse en baptistische kerken over homo's en lesbo's, wereldwijd. Men blijkt bijzonder bang voor ons te zijn.

AMSTERDAM Jan de Groot

Feest

Rick Krips ergert zich aan het bestaan van homofeesten. Betekent dit dat hij ook moeite heeft met Surinaamse, Molukse en Marokkaanse festivals?

Minderheden voelen zich vaak ondergesneeuwd door de cultuur van de meerderheid en hebben zo nu en dan voor het behoud hun zelfrespect de behoefte om hun eigen cultuurtje voor enkele uren de boventoon te laten voeren en aan de buitenwereld op ondubbelzinnige wijze van zich te laten blijken.

Integratie van minderheden kan alleen plaats hebben als het bestaan van die minderheden naast de grote meerderheid duidelijk zichtbaar is. Als homo's worden we anders onherkenbaar in een wereld die al constant één groot 'Straigt Pride' festival is.

AMSTERDAM Hein Bruins

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden