POSTUUM

'Zonder Garth was ik nooit burgemeester geworden'

De Amerikaanse campagnestrateeg hielp vier burgemeesters van New York in het zadel. En adviseerde de AVRO en de TROS.

Peter de Waard
Garth in 1977. Beeld ap
Garth in 1977.Beeld ap

In 1984 besloot de AVRO bij de lancering van de talkshow van Karel de Graaf een beroep te doen op de Amerikaanse spindoctor David Garth. Op het moment dat de eerste uitzending begon, had Van der Graaf zijn stropdas 'op half zeven' hangen. Tot tien keer toe riep de regisseur naar Van der Graaf, die stropdassen haatte, zijn das aan te trekken. Ineens greep Garth in. 'Laat maar hangen, die das. Dat wordt Karels handelsmerk.'

David Garth overleed afgelopen maandag op 84-jarige leeftijd. Hij was in de Verenigde Staten een van de bekendste mannetjesmakers en stond model voor de door Allen Garfield vertolkte politieke adviseur in Robert Redfords film The Candidate.

Spindoctor

Garth was onder meer spindoctor van vier mannen die burgemeester van New York zouden worden: John Lindsay, Edward Koch, Rudy Giuliani en Michael Bloomberg. De laatste zei in een schriftelijke reactie: 'Hij is de enige man in de geschiedenis die het lukte vier mannen burgemeester van New York te laten worden en één (Hugh Carey) gouverneur van de staat. Meestal was die kandidaat de underdog. Hij geloofde in de eigen dynamiek van een campagne. Zonder hem zou ik nooit burgemeester zijn geworden', aldus Bloomberg die het ambt van 2002 tot 2013 vervulde. Roger Ailes, de baas van Fox Televisie, herdacht Garth als iemand die 'politicus was die wist hoe hij televisie moest gebruiken' in plaats van 'een televisieman die politici van advies diende'. The New York Times noemde hem een 'strijdlustig en onvermoeibaar pionier' van de politieke commercial die immense invloed heeft gehad op de innovatie van verkiezingscampagnes. Tot zijn cliënten behoorden presidenten van Columbia en Venezuela en de Israëlische premier Menachem Begin.

Al heel jong begon hij met het bestuderen van de effecten van politieke speeches. Toen Ed Koch in 1978 tijdens de campagne voor het burgemeesterschap van New York eens niet wilde doen wat hij suggereerde, liep Garth weg. Koch smeekte hem terug te keren: 'Je wilt dat ik mijn moeder vermoord. Zeg maar: waar en wanneer?'

In de jaren zeventig en tachtig werd Garth door Wibo van de Linde binnengehaald als adviseur van de AVRO en TROS. Hij analyseerde voor deze omroepen de uitstraling van de politieke kopstukken Den Uyl en Wiegel. Ook wist hij een reportage over de Nederlandse oorlogsmisdadiger Pieter Menten op de Amerikaanse televisie te krijgen. In 1993 regelde Garth dat de nieuwe burgemeester van New York, Giuliani, eregast was bij de premiere van Joop van den Ende's musical Cyrano. Hij leidde in Nederland ook de spindoctor Kay van de Linde op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden