NieuwsSluiting bioscoopketen

Zonder Bond geen bioscoop voor Cineworld, keten sluit Britse vestigingen

Cineworld, in grootte de tweede bioscoopketen ter wereld, heeft zondag aangekondigd de Britse vestigingen te sluiten. Het was niet meer rendabel ze open te houden. Ook in Nederland lijden bioscopen fors omzetverlies door de coronamaatregelen.

Een voorbijganger wandelt langs een van de vestigingen van Cineworld Cinema op Leicester Square in Londen. 
 Beeld AFP
Een voorbijganger wandelt langs een van de vestigingen van Cineworld Cinema op Leicester Square in Londen.Beeld AFP

Het was uiteindelijk James Bond die bioscoopketen Cineworld de das om deed. Zaterdag werd bekend dat de nieuwste 007-film No time to die voor de derde keer zou worden uitgesteld. Deze keer tot het voorjaar van 2021. Zonder de Hollywoodkraker zou er niet genoeg aanbod zijn om bezoekers naar de toch al noodlijdende bioscopen te lokken, zo stelt Cineworld.

Ook in Nederland valt het uitstel rauw op het dak van de bioscopen. ‘Het is een vicieuze cirkel geworden’, zegt Gulian Nolthenius van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF). ‘Doordat er te weinig capaciteit is in de bioscopen worden films uitgesteld en omdat films worden uitgesteld, komen er minder bezoekers.’

Die verminderde capaciteit heeft te maken met de coronamaatregelen. In juni mochten de bioscopen hun deuren weer voorzichtig openen voor publiek volgens de anderhalvemeterregels. Tussen elk huishouden moesten minimaal twee lege stoelen zitten. Van de 150 plaatsen die een bioscoop volgens de NVBF gemiddeld heeft, kon daardoor slechts eenderde worden gevuld.

Omzetderving

Het leidde tot een omzetderving van circa 60 procent, schat de brancheorganisatie. Toch konden bioscopen, in combinatie met de steun van het kabinet, tot op heden redelijk overleven. Pathé Nederland stelt in de zomermaanden nog 2 miljoen bezoekers te hebben ontvangen. Actiefilm Tenet, de eerste grote blockbuster in coronatijd, trok een half miljoen bezoekers.

Maar tijdens de laatste persconferentie zijn de duimschroeven verder aangedraaid. Nu mogen per zaal nog maar dertig mensen plaatsnemen. Nolthenius: ‘We hebben een rondgang gemaakt langs verschillende bioscopen en filmtheaters. Velen zullen het dankzij de steunmaatregelen nog tot eind van dit jaar volhouden, maar als het zo doorgaat zullen ze vanaf begin volgend jaar gaan omvallen.’

De NVBF doet een dringend beroep op de veiligheidsregio's en gemeenten om bioscopen en filmtheaters aan te wijzen als ‘belangrijke gebouwen’. Zij zijn dan, net als sommige theaters, ontheven van het bezoekersplafond van 30 mensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden