'Zonder bemiddeling kom je bijna niet aan cliënten'

De zelfstandige verpleegkundige uit Friesland probeert bemiddelingsbureaus te omzeilen, maar in de praktijk blijkt dat lastig.

'Als zzp'er is het bijna ondoenlijk om zelf aan cliënten te komen', zegt Hedwig van Eijkern (52), zzp'erend verpleegkundige in het Friese Stiens.


'Ziekenhuizen verwijzen over het algemeen toch door naar reguliere thuiszorgorganisaties als er een patiënt naar huis mag die thuiszorg nodig heeft. Dan gaan ze niet een hele lijst zzp'ers afbellen totdat er iemand is die tijd heeft. In Groningen is er een corporatie met inmiddels bijna honderd zzp'ers. Dan wil het ziekenhuis wel zaken met je doen. Ze bellen de corporatie en wij regelen onderling wie zorg verleent.


'Als je begint, kun je niet om bemiddelingsbureaus heen. Als zzp'er ben je niet bekend bij mensen die acuut zorg nodig hebben en mensen die al jaren zorg hebben, stappen ook niet zo gauw over.


'Door het gedoe bij PartiCura ben ik mijn VAR-verklaring kwijt. Ik heb bezwaar ingediend, want de Belastingdienst gaat bijvoorbeeld voorbij aan de risico's die ik draag. Wel heb ik me meteen uitgeschreven bij alle bemiddelingsbureaus. Op een nulurencontract doe ik nog vier uur kindzorg voor PartiCura. Je kunt een cliënt niet zomaar laten vallen.


'Ik doe mee aan een proef waarbij je als zzp'er rechtstreeks, zonder bemiddeling, contact hebt met het zorgkantoor. De pilot is bedoeld om de zorg efficiënter te maken. Er komt wel veel administratie bij kijken. Als ik zie wat ik aan post binnenkrijg... ik moet die stukken soms drie keer lezen. In grote organisaties hebben ze daar specialisten voor.


Maar ik spaar zo wel de bemiddelingskosten uit. Aan bemiddelingsbureaus moet ik soms wel 10 tot 30 procent van het uurtarief betalen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden