Zonder auto kun je een heel eind komen

Bauke de Vries geeft naar aanleiding van het SCP-rapport Mobiel in de tijd aan hoe je gelukkig kunt leven zonder auto (Forum, 29 oktober)....

Oegstgeest Kees van Gelder

Wij hebben vier kinderen grootgebracht zonder auto en zonder transportproblemen. De supermarkt is vijf minuten fietsen. Als de boodschappen te veel zijn voor één keer, dan ga je toch twee keer. Ben je altijd nog sneller dan met de auto met parkeerproblemen en dergelijke.

Ik ben opgegroeid in een autogezin en een maand na mijn achttiende verjaardag had ik al een rijbewijs. Toch heb ik nooit een auto gehad. Ik ben niet tegen auto's. Soms is een auto reuze handig: bij het vervoeren van zware spullen, bij een kinderpartijtje, op vakantie. Dan huur ik er een. Waar ik tegen ben is dat iedereen één of meer auto's heeft. Dat gaat ten koste van het milieu, de veiligheid en de openbare ruimte. Kinderen kunnen tegenwoordig niet meer normaal op straat spelen.

Ik heb wel dikwijls de beschikking over een auto, vanwege familieleden die vaak op vakantie gaan en het veiliger vinden de auto zo lang bij mij te zetten. Ik weet eigenlijk niet goed wat ik daar dan mee moet. Hij staat maar nutteloos voor de deur, tot ongenoegen van de buren die dan hun tweede auto een eindje verder moeten zetten. Toch ervaar je dan een oude wijsheid, namelijk dat autobezit ook tot autogebruik leidt.

Laatst zouden we naar de fitness gaan, maar we aarzelden vanwege slechte zin en een beetje slecht weer. Maar we kunnen toch met de auto gaan, realiseerden wij ons plotseling. Zo gezegd, zo gedaan. Wat resulteerde in een katterig gevoel, omdat we met de auto naar de fitness gingen om daar te fietsen wat we ook onderweg hadden kunnen doen.

Mensen die echt een auto nodig hebben, moeten daarover kunnen beschikken. Ik heb altijd gezegd dat ik een auto zou nemen als ik oud en gebrekkig zou worden. Dat tijdstip lijkt nu aangebroken. Maar ik twijfel nog. Ik wil eigenlijk zo lang mogelijk genieten van de zorgeloosheid die mensen zonder auto nu eenmaal hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden