Zonder Amerikaanse inmenging was Saddam al weg

In 1980 begon Saddam Hussein een agressie-oorlog tegen Iran. Hierin werd hij logistiek gesteund door Amerika met wapens en biologische en chemische massavernietigingswapens....

Ik heb altijd Saddam Hussein als dé agressor in deze tienjarige oorlog beschouwd. Maar hij kon doen wat hij wilde, want hij werd gesteund door Amerika. Zo ook toen hij midden jaren tachtig een gifgasaanval op de Koerden uitvoerde. Donald Rumsfeld, toenmalige speciale afgezant van president Reagan en de huidige minister van Defensie, was ook in Bagdad tijdens die gifgasaanval. Hij liet Saddam rustig zijn gang gaan. Ook in de oorlog tegen Iran legde Rumsfeld Saddam geen strobreed in de weg om opnieuw gifgas te gebruiken. De producten kwamen wederom uit Amerika. Het is dus niet verwonderlijk dat Amerika nu weet hoeveel gifgas en biologische wapens Saddam nog verstopt heeft. Dat simpele rekensommetje is voor de crew van Bush nog juist niet te hoog gegrepen.

In 1988 doet dezelfde meneer Rumsfeld als Republikein een gooi naar het presidentschap. Het beste wat hij heeft te melden op zijn curriculum vitae is dat hij zulke goede contacten heeft met Saddam Hussein. In 1990 pompt Koeweit te veel olie onder de grens met Irak vandaan. Saddam protesteert en tracht het conflict met Koeweit te regelen. Koeweit heeft hier geen oren naar. Saddam denkt gesteund te worden door de Amerikaanse ambassadeur die hij over zijn plannen inlicht de avond voor de aanval op Koeweit. De ambassadeur gaat stilzwijgend akkoord. 'Een foutje.'

Saddam heeft als een echte dictator nu toch een keer zijn hand overspeeld. De grote financiële tegoeden van de Koeweiti's in Zwitserland kunnen wel eens in gevaar komen en de hele wereld, met Amerika voorop, tracht dit gevaar te elimineren. De Golfoorlog van 1990 is een feit. Op korte afstand van Bagdad houdt de Amerikaanse troepenmacht halt en laat Saddam in het zadel zitten. Bovendien staan de Amerikanen toe dat Saddam de overgebleven vliegtuigen - dat waren er heel veel - en munitie gebruikt om de opstand van Shi'ieten in het zuiden en Koerden in het noorden van Irak op bloedige wijze neer te slaan. Begrijpt u waarom de Shi'ieten en de Koerden niet zo geneigd zijn in opstand te komen voor de 'goede' zaak van de Amerikanen?

Na meer dan tien jaren van economische boycot van Irak - één miljoen kinderen zijn van de honger gestorven - en na acht jaar van inspecties staat Irak aan de rand van de afgrond. Het land is geen gevaar voor zijn omgeving en zeker niet voor het verre vrije Westen.

De aanslagen van 11-09-2001 zijn uitgevoerd door intellectuelen uit de arme lagen van de bevolking van Saoedi-Arabië. Het doel is de tien Amerikaanse militaire bases weg te krijgen uit hun land. Als je Amerika in het hart raakt (zie Libanon en Somalië), dan gaan ze vanzelf op de loop, dachten de Saoedi. Irak had hier niets mee te maken.

Als je de geografische kaart rond de Kaspische Zee en het Midden-Oosten bekijkt zie je in welke landen Amerika voet aan de grond heeft: Kazachstan, Kirgizië, Oezbekistan, Afghanistan, Tadzikistan, Georgië en Armenië. Dit zijn allemaal landen met een rijke olievoorraad. Alleen Irak, het op één na rijkste olieland, is nog niet onder controle van Amerika. Saddam was al lang de laan uitgestuurd door zijn eigen hoog beschaafde bevolking als Amerika deze regio met rust had gelaten.

Word wakker regeringen van het vrije Westen en steun Duitsland en Frankrijk in hun verzet tegen een oorlog in Irak om de olie. Het is een halszaak en in belang van uw eigen veiligheid en de arme bevolking van Irak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden