Zonder alcohol geen eindexamenfeesten

Door het alcoholverbod verdwijnt het eindexamenfeest, wat een groot verlies is voor alle partijen.

FERRY HAAN

Er zijn een hoop hersencellen blijven leven afgelopen weekeind. Ook komende week zullen tijdens de vele eindexamenfeesten minder jonge hersenen worden beschadigd dan een jaar geleden.

Althans, dat zou het effect moeten zijn van het verhogen van de alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar. Of jongeren deze dagen minder alcohol drinken dan hiervoor is echter zeer de vraag. In privéwoningen en bij privéfeesten is alles bij het oude gebleven. Mijn leerlingen, ook die onder de 18, lijken niet erg gebukt te gaan onder de nieuwe strenge drankmaatregelen.

Wie wel gebukt gaan onder de nieuwe Drank- en Horecawet zijn de organisatoren van de officiële eindexamenfeesten: de scholen. Veel scholen worstelen met de vraag hoe iets feestelijks te organiseren rond het eindexamen zonder dat drank wordt aangeboden. De voorlopige conclusie is dat dit eigenlijk niet meer kan.

De ervaringen van mijn eigen school zijn typerend voor het hele onderwijs. Elk jaar houden we een feestelijk volleybaltoernooi op het strand. Deze happening, gehouden voor de centrale examens, gaat daarna over in een feest voor leerlingen én docenten. Het gevoel dat leraren er zijn voor de leerlingen wordt hier versterkt. Dergelijke feesten zijn goed voor de onderlinge band tussen de mensen voor en in de klas. Een band die belangrijk is in het onderwijs.

Dit jaar waren echter alle eindexamenleerlingen vertrokken rond een uur of zes, ruim voordat normaal gesproken het feest zou beginnen. Op het officiële schoolfeest was geen drank aanwezig, dus hadden de leerlingen zelfs iets georganiseerd. Dat is hun goed recht. Het gevolg is dat een jaarlijks hoogtepunt, waar soms nog jaren over gesproken werd, in deze vorm ophoudt te bestaan. De school boort voor volgend jaar alle creativiteit aan voor alternatieven, maar we zijn er nog niet uit.

Mijn stelling is dat door het alcoholverbod onder de 18 veel verloren gaat. Tegenover mogelijke gezondheidswinst staan verliezen op andere terreinen. De verhoging van de alcoholleeftijd is geen neutrale operatie. Natuurlijk moet alcoholmisbruik door jongeren worden tegengegaan. Natuurlijk moet comazuipen worden aangepakt. Maar is een totaal alcoholverbod de enige weg?

Laten we het probleem eens bekijken. Bij comazuipen is bijna altijd sprake van gebruik van sterke drank. Frisdrank aangelengd met spul van 40 procent alcohol of meer. In mijn ogen is sterke drank het echte vergif. De Drank- en Horecawet maakt geen onderscheid tussen sterk- en zwak-alcoholische drank. Dat zou wel moeten. Moeten we niet beginnen met het verbieden van sterke drank voor jongeren? Wat mij betreft gaat de leeftijd voor sterke drank omhoog naar 25.

De zwak-alcoholische dranken waar jongeren vroeger genoegen mee namen, bier en wijn, geven veel minder problemen. Flinke dronkenschappen komen voor, maar comazuipen met alleen bier is veel moeilijker dan met sterke drank.

De gevaren van bier en wijn kunnen bovendien worden teruggebracht door de drank zwakker te maken. De verkoop van zogenoemd evenementenbier (2,5 procent) is volkomen geaccepteerd bij grote festivals. De politie adviseert dergelijk bier. De ervaringen zijn meestal positief.

Ik houd hier een pleidooi voor (heel) zwak-alcoholische drank op schoolfeesten, omdat deze drank ook een functie heeft. Een positief extern effect, zeggen de economen. Vooral verlegen leerlingen komen een beetje los. De gesprekken worden vrijer. Liefdes bloeien op, die zonder een klein beetje bravoure niet waren gestart.

Drank maakt dat mensen andere mensen als aantrekkelijker beoordelen, zo bleek onlangs uit onderzoek. Hoeveel relaties zullen nu geen kans krijgen bij onze leerlingen, omdat één van beide partijen in compleet nuchtere toestand geen initiatief durft te nemen? Deze vraag is natuurlijk onmogelijk te beantwoorden.

'Je gunt de leerlingen een leuk feest, maar ze krijgen het niet meer op Nederlandse scholen', was de sombere conclusie van een collega. De eindexamenfeesten worden saaier en houden wellicht op te bestaan.

In het eerste jaar van de verhoging van de alcoholleeftijd is de voorlopige conclusie dat de eindexamenfeesten naar de knoppen zijn. Misschien dat over een tijdje een andere invulling gegeven kan worden die de sfeer herstelt. Meer dans- of meer themafeesten.

Ik ben echter bang dat wij de Amerikaanse kant op gaan. Een hele strenge drankwetgeving op papier, met als gevolg veel vervalste ID-bewijzen en nog meer stiekeme zuippartijen. Zuippartijen die meer uit de hand lopen dan de relatief brave schoolfeesten waaraan ex-leerlingen met veel plezier terugdenken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden