Zondebok

De Damschreeuwer wordt nog drie maanden vastgehouden (Ten Eerste, 19 mei). Elke dag komen er verdenkingen bij. De schreeuwer ontketende massapaniek....

Marnix van de Poll en Amsterdam

Ik was erbij en het was behoorlijk beangstigend de menigte op me af te zien komen. Achteraf bleek er niets aan de hand. Grote kans dat vroeger het incident door omstanders middels enige Amsterdamse krachttermen zou zijn afgedaan.

Maar was er niets aan de hand? De schreeuwer krijgt nu de schuld van de angst van de menigte. Hij is de zondebok. Maar waarom zit de roeper van ‘Bom, bom, vlucht’ niet vast? Die is toch ook schuldig aan de massapaniek?

Preventieve veiligheid – meer blauw op straat – versterkt het angstgevoel. Zo ook de aandacht in de media: een van de eerste vragen van de NOS op de persconferentie na het incident ging over detectiepoortjes en andere extra veiligheidsmaatregelen. Er is de laatste jaren een basisangst ontstaan. Deze basisangst valt de schreeuwer niet aan te rekenen. Ik zou juist willen pleiten voor minder schijnveiligheid.

De held is wat mij betreft de diender die in allerijl het verdachte koffertje heeft afgevoerd. Wat moet er door hem zijn heen gegaan?

reageren? vk.nl/briefvandedag

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden